start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE

Heleny i Huberta Brzózka
CHOCIANOWICE 204; 46-280 Lasowice Małe
tel: (0048) 77 413 26 31; 692 909 366

email: brzozka.m@wp.pl
strona internetowa: www.agrochocianowice.pl
www.kolot.pl

 


miejsca noclegowe: 10;

2 pokoje 2-osobowe z łazienkami i 2 pokoje 3-osobowe z łazienkami
 

 

Gospodarstwo Agroturystyczne to idealne miejsce na wypoczynek...
W wyjątkowym klimacie z daleka od zgiełku miejskiego gdzie odnajdziemy ciszę i spokój, zachłyśniemy się świeżością powietrza i barwnym widokiem krajobrazów Opolskiej Wsi. Spragnionym aktywnego wypoczynku gwarantujemy szeroki wachlarz rekreacyjnych zajęć.

Serdeczni i zawsze gościnni gospodarze serwują bardzo smaczne posiłki w swojskiej atmosferze, co sprawia, że każdy poczuje się tu wyjątkowo i będzie chciał zatrzymać się na dłużej. Istnieje możliwość zamówienia wyżywienia całodziennego, zorganizowania grilla lub ogniska. Do dyspozycji posiadamy salę, w której można zorganizować imprezy okolicznościowe (do 50 osób). Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wokół gospodarstwa znajduje się ogród z rzeczką i oczkiem wodnym, a dla najmłodszych plac zabaw. Istnieje możliwość wypożyczenia rowerów, choć nie ma to jak piesza wędrówka do położonego nieopodal lasu, który obfituje w runo leśne i zwierzynę. W pogodne letnie dni można wybrać się na kąpielisko do Bąkowa lub nad Jezioro do Starego Olesna, które jest jedną z wielu atrakcji turystycznych Naszej okolicy. W chłodne, deszczowe dni proponujemy ogrzanie się i spędzenie wolnego czasu przy kominku. Oprócz tego na pobliskiej polance można rozbić namioty lub ustawić przyczepę kempingową. Dla bezpieczeństwa i komfortu naszych gości na życzenie garażowanie samochodu.

Gospodarze znają język niemiecki.

Ceny:
- nocleg: 45 zł
- wyżywienie: 15 zł (śniadanie)
- wypożyczenie rowerów: gratis

 

         
 

 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"

 

Miodowe pierniczki

 

Składniki:
• 1 kostka masła
• 1 szklanka miodu
• 1 kg mąki
• 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
• 2 łyżki kakao
• 1 przyprawa do pierników
• 1 łyżka sody
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 2 całe jajka
• 4 żółtka
• 1,5 szklanki cukru lukier
• jedno białko,
• 120 g cukru pudru,
• można dodać np. sok z cytryny lub olejek

 



Kakao wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia w dużej misce i odstawić. Miód zagotować z przyprawą i na chwilę odstawić, a następnie dodać masło, tak aby się rozpuściło. Poczekać, aż masa przestygnie (może być ciepła, jednak nie gorąca). W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić (po
dodaniu sody, śmietana zwiększy swoją objętość). Jajka i żółtka ubić na pianę oraz dodać cukier. Ubite jajka wlewać do mąki delikatnie mieszając, dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą (ciasto będzie dosyć rzadkie). Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce (w tym czasie ciasto mocno stężeje). Następnego dnia ciasto wałkować (bez podsypywania mąką) na 3-4 milimetry i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki układać w dość dużych odstępach od siebie. Piec w 180 stopniach przez 6-7 minut. Upieczone pierniczki wystudzić na kratce kuchennej, polukrować i odstawić do wyschnięcia (np. na całą noc). Następnie przełożyć do puszek i wynieść do chłodnego pomieszczenia. Aby pierniki zachowały swą miękkość należy je trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podana receptura jest na mniej więcej sześć blaszek pierników.

 

Sposób przygotowania lukru:
Białko ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Gdyby lukier był zbyt rzadki, dosypać odrobinę cukru pudru.

 

 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 


 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna