GOSPODARSTWO
AGROTURYSTYCZNE
Heleny i Huberta Brzózka
CHOCIANOWICE 204; 46-280 Lasowice Małe
tel: (0048) 77 413 26 31; 692 909 366
email:
brzozka.m@wp.pl
|
miejsca
noclegowe: 10;
2 pokoje 2-osobowe z łazienkami i 2 pokoje 3-osobowe z łazienkami
Gospodarstwo
Agroturystyczne to idealne miejsce na wypoczynek...
W wyjątkowym klimacie z daleka od zgiełku miejskiego gdzie odnajdziemy ciszę i
spokój, zachłyśniemy się świeżością powietrza i barwnym widokiem krajobrazów
Opolskiej Wsi. Spragnionym aktywnego wypoczynku gwarantujemy szeroki wachlarz
rekreacyjnych zajęć.
Serdeczni i zawsze gościnni gospodarze serwują bardzo smaczne posiłki w
swojskiej atmosferze, co sprawia, że każdy poczuje się tu wyjątkowo i będzie
chciał zatrzymać się na dłużej. Istnieje możliwość zamówienia wyżywienia
całodziennego, zorganizowania grilla lub ogniska. Do dyspozycji
posiadamy salę, w której można zorganizować imprezy okolicznościowe (do 50
osób). Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wokół gospodarstwa znajduje się ogród z
rzeczką i oczkiem wodnym, a dla najmłodszych plac zabaw. Istnieje możliwość
wypożyczenia rowerów, choć nie ma to jak piesza wędrówka do położonego nieopodal
lasu, który obfituje w runo leśne i zwierzynę. W pogodne letnie dni można wybrać
się na kąpielisko do Bąkowa lub nad Jezioro do Starego Olesna, które jest jedną
z wielu atrakcji turystycznych Naszej okolicy. W chłodne, deszczowe dni
proponujemy ogrzanie się i spędzenie wolnego czasu przy kominku. Oprócz tego na
pobliskiej polance można rozbić namioty lub ustawić przyczepę kempingową. Dla
bezpieczeństwa i komfortu naszych gości na życzenie garażowanie samochodu.
Gospodarze znają język niemiecki.
Ceny:
- nocleg: 45 zł
- wyżywienie: 15 zł (śniadanie)
- wypożyczenie rowerów: gratis
Obiekt leży na szlaku
kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki" |
Miodowe
pierniczki
Składniki:
• 1 kostka masła
• 1 szklanka miodu
• 1 kg mąki
• 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
• 2 łyżki kakao
• 1 przyprawa do pierników
• 1 łyżka sody
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 2 całe jajka
• 4 żółtka
• 1,5 szklanki cukru lukier
• jedno białko,
• 120 g cukru pudru,
• można dodać np. sok z cytryny lub olejek
Kakao wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia w dużej misce i odstawić. Miód
zagotować z przyprawą i na chwilę odstawić, a następnie dodać masło, tak aby się
rozpuściło. Poczekać, aż masa przestygnie (może być ciepła, jednak nie gorąca).
W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić (po
dodaniu sody, śmietana zwiększy swoją objętość). Jajka i żółtka ubić na pianę
oraz dodać cukier. Ubite jajka wlewać do mąki delikatnie mieszając, dodać miód i
dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą (ciasto będzie dosyć rzadkie).
Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce (w tym czasie ciasto mocno stężeje).
Następnego dnia ciasto wałkować (bez podsypywania mąką) na 3-4 milimetry i
wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki układać w
dość dużych odstępach od siebie. Piec w 180 stopniach przez 6-7 minut. Upieczone
pierniczki wystudzić na kratce kuchennej, polukrować i odstawić do wyschnięcia
(np. na całą noc). Następnie przełożyć do puszek i wynieść do chłodnego
pomieszczenia. Aby pierniki zachowały swą miękkość należy je trzymać w szczelnie
zamkniętym pojemniku. Podana receptura jest na mniej więcej sześć blaszek
pierników.
Sposób przygotowania lukru:
Białko ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Gdyby lukier
był zbyt rzadki, dosypać odrobinę cukru pudru.
zobacz mapkę szlaku kulinarnego "Miodowo-mleczne
smaki"
|