start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

Gospodarstwo Pasieczne "BARĆ"

Tadeusz Dubiel
46-310 GORZÓW ŚLĄSKI, ul. Oleska 63

tel.: (+48) 34 359 40 33; 503 928 320

email: tadeusz.dubiel1@wp.pl, gosppasieka@e-kolot.pl

strona internetowa: www.barc.e-kolot.pl

skype: gosppasieka

 

 

 

 

 

Gospodarstwo pasieczne "Barć" prowadzi zbiory miodów odmianowych tj.: wiosenny, rzepakowy, wielokwiatowy, spadziowy, akacjowy, nektaro-spadziowy, faceliowy i lipowy jak również pozyskuje pyłek kwiatowy i kit pszczeli (propolis). Właściciel pszczelarską pasję odziedziczył po ojcu i dziadku. Obaj byli zapalonymi pszczelarzami. Pasieka liczy 30 uli typu wielkopolskiego. W hodowli pszczół stosuje się tutaj ciekawą

innowację tzw. stebnik w podziemiu. Dzięki niemu pszczoły zużywają mniej pokarmu na zazimowanie, mają sucho, cicho, ciemno oraz równą dodatnią temperaturę. Gospodarstwo produkuje nowe rasy matek pszczelich, które są łagodniejsze i nierojliwe. W pasiece znajdują się ule barcie z przed 200 lat, lipa japońska, drzewo cierniste (iglicznik), a także ewodia koreańska. Pasiekę można zwiedzać i nabyć produkty pszczele.
     

 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"


 

Nalewka cytrynowa z miodem

 

Składniki:
• 1/2 kg cytryn
• 1 l spirytusu
• 7 łyżek miodu

1/2 kg cytryn dokładnie umyć gorącą wodą. Obrać cienko ze skórki. Do 1 litra spirytusu wlać 1 litr dobrej wody, dodać 7 łyżek miodu, dokładnie
wymieszać. Następnie dodać skórkę z obranych cytryn i wycisnąć sok z cytryn, wymieszać. Po 3-4 dniach usunąć skórkę z cytryn. Po 3-4
tygodniach przefiltrować i rozlać do butelek.

 

 

 

Płyn propolisowy

– na przewód pokarmowy i schorzenia sercowe

 

Składniki:
• 10 g propolisu
• 10 g euceryny
 



Zamrożony propolis zetrzeć na tarce. 4 dag potartego propolisu wsypać do butelki, dodać 0.25 l spirytusu do 70%, następnie odstawić na
2 tygodnie często mieszając. Po upływie czasu przecedzić przez gazę. Używać na schorzenia przewodu pokarmowego do 20 kropli na
łyżkę wody i wypijać na noc. Na serce 25 kropli na łyżkę cukru i ssać.
 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 



 

 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna