start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

DWÓR "ZACISZE"

Krystyna i Andrzej Janik
BISKUPICE 49A, 46-
220 Byczyna

tel./fax: (+48) 077 414 68 62; 606 475 412

email: krystyna.janik@gmail.com; kryjan_01@e-kolot.pl
strona internetowa: www.biskupice49a.ovh.org,
www.zacisze.e-kolot.pl
skype: kryjan_01

 


10 miejsc noclegowych
 

 

Dwustuletni zabytkowy dwór z przylegającym parkiem krajobrazowym. Oferujemy noclegi w przestronnych, stylowo urządzonych pokojach z kuchnią i łazienką. Gwarantujemy serdeczne przyjęcie, domową atmosferę oraz cisze, spokój i relaks. Na miejscu ogród wypoczynkowy z grillem, huśtawką ogrodow i miejscem na ognisko. Wypożyczamy rowery, w okolicy trasy spacerowe i rowerowe, możliwość wędkowania nad

zalewem oraz jazda konna w zaprzyjaźnionych gospodarstwach. W parku zachowana dwustuletnia aleja grabowa oraz dwa trzystuletnie dęby - pomniki przyrody. Nie istnieje dla nas bariera językowa, rozmawiają w językach: angielskim, niemieckim, francuskim i rosyjskim.

Ceny:
- nocleg: od 35 zł
- wyżywienie: od 40 zł
- wypożyczenie rowerów: 3 zł/godz. lub 20 zł/dzień

 

 

         
 

 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"

 

Tarta twarożkowa


ciasto:
• 2 szklanki mąki krupczatki
• 1/2 kostki masła
• 1/2 szklanki cukru
• 1 jajko
• 3 łyżki ciepłej wody
• szczypta soli


masa twarożkowa:
• 2 kostki twarogu półtłustego
• 3/4 szklanki śmietany
• 1/2 szklanki cukru
• 4 jajka
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub opak. budyniu waniliowego
• 1 łyżka startej skórki z cytryny
• szczypta soli
 


Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, posiekane schłodzone masło, wodę, jajko i zagnieść szybko ciasto a następnie owinąć folią spożywczą
i włożyć na pół godziny do lodówki. Ucierać w misce jajka z cukrem, dodawać stopniowo twaróg i śmietanę aż powstanie pulchna masa, na końcu dodać startą skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Formę do tarty nasmarować masłem, oprószyć bułką tartą wylepić wcześniej przygotowanym ciastem. Następnie wylać masę serową, można całość udekorować rodzynkami, migdałami lub sezonowymi owocami. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec ok. 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!

 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 

 

 

 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna