start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

Obiekt pałacowo-parkowy w Gołkowicach
Janusz Jasiński

Gołkowice 4, 46-
220 Byczyna

tel./fax: (+48) 77 413 42 76; 502 136 412

email: edvin07@op.pl, palacgolkowice@op.pl,
jaklugo@e-kolot.pl
strona internetowa: www.jaklugo.e-kolot.pl
skype: jaklugo

 


5 pokojów, 10 miejsc noclegowych
 

 

Dworek w Gołkowicach zbudowany przez Ernesta von Goetz’a w 1750 roku jest największym i najstarszym tego typu zabytkiem w Gminie Byczyna. Barokowy obiekt otoczony jest ponad 300-letnim parkiem. Jego bezpośrednie sąsiedztwo stwarza idealne warunki dla zapalonych grzybiarzy oraz do jazdy konnej i przejażdżek bryczką. Właściciele zapewniają turystom możliwość popływania łódką lub kajakiem, wędkowanie

oraz paintball. Dla miłośników i adeptów jazdy konnej organizują także obozy jeździeckie. Na terenie obiektu znajduje się boisko do piłki nożnej, siatkówki oraz miejsce na grilla i ognisko. Do dyspozycji gości jest 5 pokoi, w tym 2 pokoje letnie. W pobliżu dworku zwiedzić można drewniany kościół pw. św. Jana Chrzciciela, oddaloną o 4 km zabytkową Byczynę oraz gród rycerski.
Gospodarze znają język niemiecki.

Ceny:
nocleg: 40 zł
wyżywienie: 40 zł

 

 

     
 

 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"

 

Naleśniki na słodko

z masą serowo-miodową i posypką z prażonych migdałów lub suszonej żurawiny

 

Składniki:
• 75 g mąki
• 100 ml mleka
• 1 jajko
• szczypta soli
• 20 g migdałów pokrojonych w słupki lub 10 g suszonej żurawiny
• 2 łyżki cukru
• 250 g kremowego twarożku
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka margaryny do smażenia


Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, tak by powstało gładkie ciasto naleśnikowe
o półpłynnej konsystencji. Odstaw ciasto na 30 minut. Twarożek wymieszaj dokładnie z miodem. Usmaż naleśniki na złoty kolor, na rozgrzaną patelnię wrzuć migdały (pokrojone w słupki) i praż na średnim ogniu aż do zrumienienia. Gotowe naleśniki przekładaj masą serowo-miodową, składaj w dowolny sposób np. w rożek, rulon, trójkąt. Posyp prażonymi migdałami lub suszoną żurawiną. Gotowe.
 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 

 

 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna