start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

Gród Rycerski k. Byczyny
Gmina Byczyna - Spółdzielnia Socjalna Gród

Biskupice 58, 46-220 Byczyna

kom. (+48) 602 613 386, 602 613 389

email: andrzej.kosciuk@wp.pl   
strona internetowa: www.grod.pl.tl 


50 miejsc noclegowych
 

 

Gród położony jest w odległości 4 km od Byczyny, z dala od domostw na wyspie otoczonej naturalną fosą nad zalewem Biskupice-Brzózki. Powstał dzięki dofinansowaniu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego i Urzędu Gminy Byczyna. Pierwszy pal pod jego budowę został wbity we wrześniu 2005 r. Dwa lata później kilka tysięcy turystów z ośmiu krajów po raz pierwszy mogło przestąpić próg wieży bramnej, aby

uczestniczyć w międzynarodowym otwarciu budowli. Na terenie obiektu znajdują się staropolska karczma z tradycyjnym jadłem oraz „Gościniec śpiącego rycerza” z ok. 50 miejscami noclegowymi w pokojach dwu-, trzy- lub czteroosobowych z wnętrzami stylizowanymi na średniowieczne. Gród posiada również: powierzchnie wystawiennicze na wystawy czasowe i stałe, salę projekcyjną wyposażoną w sprzęt audiowizualny, zbrojownię, stajnię oraz kuźnię. Obiekt oferuje turystom możliwość przymierzenia strojów średniowiecznych, udział w warsztatach tkackich, ceramicznych i czerpania papieru, a także strzelania z toru łuczniczego oraz torów do rzutów włócznią, nożem i toporem. Gród słynie z organizowanych bardzo często pokazów walk rycerskich i wojów wczesnośredniowiecznych, inscenizacji bitew, turniejów rycerskich i scenek rodzajowych. Wizyta w Grodzie gwarantuje każdemu niezapomniane wspomnienia, z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie i wróci do domu zadowolony.

 

Ceny:
nocleg: 35zł/10/doba
wyżywienie: 40zł/10/osoba

 

Dodatkowe atrakcje:

Sala audio/video, balie szwedzkie, altana na wodzie, bar przed grodem, przejażdżki bryczką, gry i zabawy średniowieczne


 

            

 

 

 

    

 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"

 

Zupa porowa na serze z lanymi kluseczkami

 

Składniki:
• 5 porów
• 3 szt. serka tylżyckiego topionego
• 60 g masła
• 3 l bulionu z kurczaka (można dać 4 kostki bulionowe zamiast bulionu)
• 2 marchewki, plaster selera, 1 pietruszka - Uwaga! Zamiast w/w warzyw, można dać torebkę mieszanki chińskiej (450g)
 

Na lane kluseczki:
• 100 g mąki
• 1 jajko
• 100 ml mleka
 



Przygotowanie ciasta na lane kluseczki:

Do mleka wsypujemy mąkę i wbijamy jajko, następnie widelcem lub mikserem wyrabiamy ciasto na kluseczki. Gdy będzie za gęste, dolewamy
mleka, gdy za rzadkie dosypujemy mąki.
 

Przygotowanie zupy:
Pokrojony w plasterki por, wraz z kawałkiem części zielonej, szklimy na maśle. Zalewamy bulionem z kurczaka, dodajemy pokrojone w słupki
warzywa lub mieszankę chińską, serki i gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut. Następnie podwyższamy temperaturę i na wrzącą zupę wylewamy przez lejek, ciasto na kluseczki. Gotujemy 1 min. Do smaku dodajemy pieprz, sól wg indywidualnych upodobań. Podajemy w glinianej
misce, posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Smacznego!
 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 

 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna