start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

HOTEL OLESNO

46-300 Olesno, ul. Krzywa 1
tel: (+48) 34 359 77 73; fax (+48) 34 359 77 75

email: hotel@interka.pl, hotelolesno@e-kolot.p l
strona internetowa: www.hotelolesno.pl, www.hotelolesno.e-kolot.pl

skype: hotelolesno

 


30 miejsc noclegowych; 60 miejsc w restauracji
 

 

"Hotel Olesno" położony jest na malowniczym wzgórzu tuż obok promenady w samym centrum miasta. Obiekt dysponuje 16 pokojami, w których przyjąć może do 35 osób. Przestronne i funkcjonalne wyposażone są w Mini Bar, TV-Sat, łazienkę z wanną lub prysznicem, telefon oraz Internet. Ich nowoczesne wyposażenie umożliwia odpoczynek i relaks, zapewnia również dogodne warunki do pracy klientom biznesowym.

Elegancki i nowoczesny wystrój restauracji, ciepło barw, okna z widokiem na miasto dają wytchnienie i zachęcają do spożywania specjałów miejscowej kuchni. W skład menu wchodzą dania tradycyjne, regionalne, klasyczno-międzynarodowe oraz wegetariańskie. Restauracja dysponuje 60 miejscami, a w okresie letnim także tarasem, który pomieści kolejnych 30 osób. Restauracja czynna jest w godzinach 15.00 – 22.00.

 
Ceny:
nocleg: 215-390 zł (podczas weekendu rabat 40%; cena obejmuje śniadanie w formie bufetu szwedzkiego)
wyżywienie: od 35 zł
 


     


 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"

 

Świąteczne pierniczki Gabrysi

 

Składniki:
• 1,1 kg mąki pszennej z lokalnego młyna
• 0,5 kg miodu
• 4 jajka (ekologiczne)
• 1 łyżka kakao
• 250 g cukru
• 100 g masła oleskiego
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• przyprawy do smaku: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa

 



Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód i cukier. Po przestudzeniu dodać przyprawy, jajka, kakao, a następnie połączyć z mąką pszenną
wymieszaną z sodą oczyszczoną. Masę dobrze wyrobić. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm lekko podsypać mąką. Wykrawać
pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180 st.C.
Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Lukrować lub dekorować
po upieczeniu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku).
Pierniczki dobrze przechowują się nawet kilka miesięcy. Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później. Pierniki sporządzane są według tradycyjnego rodzinnego przepisu. Głównymi składnikami w przepisie jest lokalna mąka pszenna, masło będące wyrobem oleskiej mleczarni, miód z zaprzyjaźnionej pasieki oraz ekologiczne jajka. Miód dodaje wyjątkowej słodyczy, natomiast mąka i masło stanowią bazę do ciasta. Pierniczki jako świąteczny wypiek podawane są od 1 listopada do 28 lutego. Najlepiej smakują jako słodki dodatek do kawy.


Naturalne lody
o smaku śmietankowo-miodowym z migdałami

 

Składniki:
• 0,5 l oleskiej śmietany "Kremówki"
• 4 jajka (ekologiczne)
• 50 g cukru
• 100 g miodu
• płatki migdałowe
 


Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy miód nieustanie mieszając. Następnie dodajemy uprażone wcześniej migdały.
Ubijamy oleską śmietanę na sztywno. Małymi partiami dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając do połączenia składników. Wyjątkowy smak oleskiej śmietany sprawi, że lody będą naturalnie delikatne. Przygotowujemy pojemniki (foremki) do których przekładać będziemy gotową masę. Pojemniki staramy się wypełnić w 3/4 pojemności. Wkładamy do zamrażarki. Po ok. 4 - 5 godzinach lody są zazwyczaj gotowe. Po nocy twardnieją, trzeba je wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem. Porcjujemy wedle uznania – lody można pokroić w plastry lub nakładać gałkownicą. Dekorujemy bitą śmietaną i miodem.
 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 

 

 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna