HOTEL
OLESNO
46-300 Olesno, ul. Krzywa 1
tel: (+48) 34 359 77 73; fax (+48) 34 359 77 75
email:
hotel@interka.pl
strona internetowa:
www.hotelolesno.pl
skype: hotelolesno |
30 miejsc noclegowych; 60 miejsc w restauracji
"Hotel
Olesno" położony jest na malowniczym wzgórzu tuż obok promenady w samym centrum
miasta. Obiekt dysponuje 16 pokojami, w których przyjąć może do 35 osób.
Przestronne i funkcjonalne wyposażone są w Mini Bar, TV-Sat, łazienkę z wanną
lub prysznicem, telefon oraz Internet. Ich nowoczesne wyposażenie umożliwia
odpoczynek i relaks, zapewnia również dogodne warunki do pracy klientom
biznesowym.
Elegancki i nowoczesny wystrój restauracji, ciepło barw, okna z widokiem na
miasto dają wytchnienie i zachęcają do spożywania specjałów miejscowej kuchni. W
skład menu wchodzą dania tradycyjne, regionalne, klasyczno-międzynarodowe oraz
wegetariańskie. Restauracja dysponuje 60 miejscami, a w okresie letnim także
tarasem, który pomieści kolejnych 30 osób. Restauracja czynna jest w godzinach
15.00 – 22.00.
Ceny:
nocleg: 215-390 zł (podczas weekendu rabat 40%; cena obejmuje śniadanie w formie
bufetu szwedzkiego)
wyżywienie: od 35 zł
Obiekt leży na szlaku
kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki" |
Świąteczne
pierniczki Gabrysi
Składniki:
• 1,1 kg mąki pszennej z lokalnego młyna
• 0,5 kg miodu
• 4 jajka (ekologiczne)
• 1 łyżka kakao
• 250 g cukru
• 100 g masła oleskiego
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• przyprawy do smaku: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód i cukier. Po przestudzeniu dodać
przyprawy, jajka, kakao, a następnie połączyć z mąką pszenną
wymieszaną z sodą oczyszczoną. Masę dobrze wyrobić. Następnie rozwałkować ciasto
na grubość 3 mm lekko podsypać mąką. Wykrawać
pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180 st.C.
Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Lukrować lub dekorować
po upieczeniu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je
przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku).
Pierniczki dobrze przechowują się nawet kilka miesięcy. Można upiec je kilka
tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później. Pierniki sporządzane
są według tradycyjnego rodzinnego przepisu. Głównymi składnikami w przepisie
jest lokalna mąka pszenna, masło będące wyrobem oleskiej mleczarni, miód z
zaprzyjaźnionej pasieki oraz ekologiczne jajka. Miód dodaje wyjątkowej słodyczy,
natomiast mąka i masło stanowią bazę do ciasta. Pierniczki jako świąteczny
wypiek podawane są od 1 listopada do 28 lutego. Najlepiej smakują jako słodki
dodatek do kawy.
Naturalne lody
o smaku śmietankowo-miodowym z migdałami
Składniki:
• 0,5 l oleskiej śmietany "Kremówki"
• 4 jajka (ekologiczne)
• 50 g cukru
• 100 g miodu
• płatki migdałowe
Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy miód nieustanie
mieszając. Następnie dodajemy uprażone wcześniej migdały.
Ubijamy oleską śmietanę na sztywno. Małymi partiami dodajemy do masy, bardzo
delikatnie mieszając do połączenia składników. Wyjątkowy smak oleskiej śmietany
sprawi, że lody będą naturalnie delikatne. Przygotowujemy pojemniki (foremki) do
których przekładać będziemy gotową masę. Pojemniki staramy się wypełnić w 3/4
pojemności. Wkładamy do zamrażarki. Po ok. 4 - 5 godzinach lody są zazwyczaj
gotowe. Po nocy twardnieją, trzeba je wyjąć z lodówki na 20 minut przed
podaniem. Porcjujemy wedle uznania – lody można pokroić w plastry lub nakładać
gałkownicą. Dekorujemy bitą śmietaną i miodem.
zobacz mapkę szlaku kulinarnego "Miodowo-mleczne
smaki"
|