start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

Restauracja i Hotel "Joanna"
Joanna i Jerzy Frycowscy

Ligota Górna 1, 46-200 Kluczbork

tel: (+48) 77 418 45 31, kom. (+48) 660 479 360, 606 444 442

email: gapa446@wp.pl 
strona internetowa: www.restauracjajoanna.eu


trzy sale - bankietowa - 140 osób, restauracyjna - 70 osób, kameralna - 20 osób; pokoje 1 i 2-osobowe
 

 

Restauracja i Hotel "Joanna" znajdują się w bardzo dogodnym miejscu, przy drodze krajowej nr 11, na trasie (Katowice-Poznań, Wrocław-Częstochowa). Obiekt posiada duże zaplecze noclegowe i gastronomiczne. Dla gości przygotowano trzy przestronne sale, które są w stanie pomieścić 230 osób. Duża bankietowa - na 140 osób, restauracyjna, na 70 osób, gdzie można o każdej porze zjeść smaczne domowe posiłki oraz

kameralna na około 20 osób. W gustownie, elegancko urządzonych wnętrzach można zorganizować wszelkie imprezy okolicznościowe. Szef kuchni serwuje polskie dania, na szczególną uwagę zasługuje tradycyjna kuchnia śląska. Ponadto do dyspozycji gości jest również hotel, w którym czekają przytulne, komfortowe, klimatyzowane pokoje wyposażone w łazienkę, TV i Internet. Do dyspozycji gości są także znajdujące się terenie obiektu atrakcje: plac zabaw, wypożyczalnia rowerów, a w okolicy piękny zalew ze sprzętem wodnym, plażą, basenem i stawem dla wędkarzy. Właściciele posiadają duże doświadczenie w branży gastronomicznej, gdyż swoją działalność prowadzą nieprzerwanie od 1994 r., oferują również możliwość zorganizowania wycieczek po kraju i okolicy. Ciepła, domowa atmosfera, oryginalne wnętrza oraz przemiły personel sprawiają, że wszyscy czują się tu jak w domu. W obiekcie można porozumieć się w języku polskim, angielskim i niemieckim.

 

Ceny:
nocleg: 60-80zł/15-20/doba
wyżywienie:  od 15zł/od 4/osoba
 

 

               

 

 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"

 

Naleśniki z serem

 

ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 2 jajka

• 250 g mleka
• 250 g wody
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki cukru
• 30 g masła roztopionegoi ostudzonego
• olej do smażenia


masa serowa:
• 1 jajko
• 40 g cukru waniliowego
• 100 g śmietany
• 500 g twarogu (zmielonego dwukrotnie przez maszynkę)
 



Wszystkie składniki na ciasto ubić, wymieszać na jednolitą masę i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie należy przygotować masę serową. Jajko i cukier waniliowy ubić na parze i dodać do pozostałych składników. Gotową masę smarujemy na usmażone naleśniki, zwijamy według uznania w kopertę bądź rulonik. Naleśniki można serwować posypane cukrem pudrem, cukrem waniliowym z bitą śmietaną, owocami lub sosem owocowym.

 

 

 

Omlet Joanny
 

Składniki:
• jajka
• 2 łyżki mąki
• 50 g pomidora
• 50 g szczypiorku
• 50 g szynki
• sól, pieprz
• 2 łyżki mleka
 


 

Pomidora pociąć na cienkie plastry, szczypiorek drobno posiekać, szynkę pokroić na małe kosteczki. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo żółtka, mleko, mąkę i przyprawy. Gotowe ciasto wymieszać z szynką i szczypiorkiem. Gotową powstałą masę wylewamy na uprzednio nagrzaną patelnię i układamy pokrojone plastry pomidora. Smażymy na złoty kolor.
Puszysta konsystencja i wspaniały kolor sprawia, że omlet jest częstym gościem zestawu śniadaniowego. Lokalne pyszne mleko
sprawia, że potrawa staje się wilgotna i puszysta. Wachlarz warzyw dodanych do omleta jest kwestią gustu każdego smakosza.
 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 



 


 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna