start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

Karczma Myśliwska
Eleonora Prochota

SZUMIRAD 9 , 46-275 Chudoba

tel.: (+48) 77 413 94 14, 77 414 16 55, 606 789 361

email: biuro@prochota.com, prochota2@e-kolot.pl   
strona internetowa: www.mysliwska.prochota.com,
www.prochota.e-kolot.pl

skype: prochota2


Ilość miejsc w restauracji - 50 (kameralnie) lub 70 (imprezowo), 9 miejsc noclegowych
 

 

"Karczma Myśliwska" położona jest na trasie Opole-Olesno. Specjalnością restauracji są potrawy z dziczyzny i tradycyjna kuchnia śląska. Lokal jest klimatyzowany, posiada osobną salę dla palących. Dla znużonych drogą przygotowano 9 miejsc noclegowych. Pokoje są w pełni wyposażone z dostępem do łazienek. Do dyspozycji gości są również rowery górskie. Ich wypożyczenie umożliwi poznanie okolicznych

szumiradzkich lasów, które stanowią istny raj dla myśliwych oraz grzybiarzy. Wytyczone szlaki leśne zachęcają do pieszych wędrówek i rowerowych przejażdżek. Po aktywnie spędzonym dniu warto skusić się na podwieczorek lub kolację serwowane w karczmie. W ofercie obiektu znajdują się także: usługi cateringowe, organizacja imprez rodzinnych i towarzyskich, możliwość wynajęcia sali konferencyjnej mieszczącej 25 osób. W obiekcie można porozumieć się w języku angielskim i niemieckim.


Ceny:
nocleg: 60-80 zł (ze śniadaniem)
wyżywienie: od 18 zł
wypożyczenie rowerów: gratis
 

   
 

 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"

 

Zraz z Jelenia faszerowany leśnymi grzybami

 

Składniki:
na ok. 4 porcje:
• 600 g udźca z jelenia (oczyszczonego z błon)
• 500 ml mleka (do marynaty)
• 2 ząbki czosnku (do marynaty)
• gałązka rozmarynu (do marynaty)
• 150 g borowików
• 150 g podgrzybków
• 100 g cebuli (pokrojona w kostkę)
• 70 g masła (do smażenia)
• 1 ząbek czosnku
 



Mięso myjemy i kroimy na ok. 150 gramowe plastry, wkładamy do marynaty na kilka godzin. Rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i nadal smażymy na wolnym ogniu. Mięso wyciągamy z marynaty, osuszamy, rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy farsz na mięsie i formujemy roladę. Kładziemy na roladę 20 g masła, zwijamy powstały zraz w folię aluminiową jak cukierek. Pieczemy ok. 125 min, w temp. 125 °C. Zrazy można serwować z kluskami śląskimi i modrą kapustą wg uznania.
 

 

 

Zupa grzybiarza

 

Składniki:
Przepis na 4 porcje:
• 100 g kurek
• 100 g podgrzybków
• 100 g borowików
• 100 g boczku wędzonego (chudego)
• 50 g cebuli (pokrojonej w drobną kostkę)
• 400 ml mleka
• 1 łyżka masła
• 400 ml wywaru grzybowego
 


Kurki blanszujemy, odcedzamy i zalewamy 100 ml zimnego mleka. Borowiki i podgrzybki gotujemy, aby uzyskać wywar. Rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony w paseczki boczek i lekko podsmażamy, dodajemy pokrojoną cebulę i całość podsmażamy aż cebula się zeszkli. Kurki, podgrzybki, borowiki odcedzamy i kroimy w większą kostkę, następnie dorzucamy do boczku z cebulką. Na małym ogniu przesmażamy całość, dolewamy 400 ml wywaru z grzybów i pozostałe 300 ml mleka, całość zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, można posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 

 

 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna