start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

Restauracja ALEXANDRA

ul. Wielkie Przedmieście 35, 46-300 Olesno

Restauracja i Hotel "Na kamieniu"
Emilia Sklorz

46-300 BORKI MAŁE, ul. Oleska 1A
tel: (+48) 34 350 52 10-11; 607 312 612

email: kontakt@alexandra-hotel.net, rest-hotel@e-kolot.pl   
strona internetowa: www.alexandra-hotel.net,

www.alexandra.e-kolot.pl 

skype: rest-hotel

 

 

Restauracja i Hotel Alexandra mieszczą się w zabytkowej kamienicy 200 m od centrum Olesna przy trasie Poznań - Katowice. Goście niezwykle cenią jakość tutejszej kuchni, różnorodność i smak potraw. Tajemnica sztuki kulinarnej tkwi w umiejętnościach, doświadczeniu, bogactwie skojarzeń smakowych a także w starej, dobrej kuchni śląskiej. Poza wyszukanymi daniami zawsze można zamówić tradycyjny śląski obiad. 5 km

od Olesna w Borkach Małych mieści się filia Hotelu Alexandra - Restauracja i Hotel "Na Kamieniu".

 

Ośrodek "Na kamieniu" mieści się w Borkach Małych w odległości 5 km od Olesna. Dla gości przygotowano 21 pokoi hotelowych z pełnym węzłem sanitarnym, TV SAT i Internetem. Dodatkowo hotel posiada udogodnienia dla osób niepełnosprawnych. Sale restauracyjna i konferencyjna pomieszczą łącznie do 250 osób. Są idealnym miejscem na przyjęcia okolicznościowe, wesela, jubileusze, bankiety, szkolenia, narady oraz sympozja. Obiekt "Na kamieniu" oferuje także quady i paintball. Do dyspozycji gości są wypożyczalnia rowerów i skuterów, miejsce na ognisko i grilla oraz mini zoo. Atrakcją jest również muzeum prezentujące zbiory starych narzędzi i maszyn rolniczych. Na miłośników jazdy konnej czekają wierzchowce. Jest także możliwość przejażdżki bryczką po okolicznych lasach. W obiekcie bez problemu można porozumieć się w językach: angielskim, niemieckim, rosyjskim.

 

 

21 pokoi; sala restauracyjna i konferencyjna łącznie na 250 osób


 

Ceny:
nocleg: 75-97 zł
wyżywienie: 25-30 zł
wypożyczenie rowerów: 10 zł/dzień

 

RESTAURACJA ALEXANDRA

   

 

RESTAURACJA I HOTEL "NA KAMIENIU"

       

 

 

Obiekty leżą na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"


 

Polędwiczki wieprzowe
na sosie kurkowym, w towarzystwie placuszków ziemniaczanych

 

Składniki (1 porcja):


placuszki ziemniaczane
• 250 g ziemniaków
• 1/4 cebuli • 1 jajko
• 1,5 łyżki mąki pszennej
• sól, pieprz


sos kurkowy
• 60 g kurek • 1/2 cebuli
• 1/2 łyżki masła klarowanego
• 1/2 szklanki śmietany 30%
• sól, pieprz


mięso
• 180 g polędwiczki wieprzowej
• marynata: olej, rozmaryn, pieprz, sól, czosnek, miód

 



Do potrawy wykorzystujemy składniki lokalne: ziemniaki z własnego pola, kurki z okolicznych lasów, nabiał, mięso, miód z okolicznych
gospodarstw, zioła z przydomowego ogródka Polędwiczki wieprzowe - marynujemy ok. 2 godziny, następnie grillujemy lub smażymy. Sos kurkowy – masło rozpuszczamy, dodajemy cebulę i dusimy, dodajemy odrobinę miodu. Następnie wlewamy słodką śmietankę i wolno gotujemy; doprawiamy solą i pieprzem. Placki ziemniaczane – ziemniaki ucieramy, dodajemy cebulę w kostkę uprzednio pokrojoną, jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Pieczemy mniejsze lub większe placuszki. Na talerz wykładamy sos kurkowy, na sos mięso, a obok placuszki ziemniaczane. Danie dobrze komponuje się z lampką białego lub czerwonego wina sycylijskiego.

 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 

 


 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna