start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie

46-300 OLESNO, ul. Dworcowa 20
tel./fax: (+48)  34 358 24 37

email: osm@osm-olesno.pl

strona internetowa: www.osm-olesno.pl


 

Produkty oleskiej Spółdzielni są znane i cenione w całej Europie. W ofercie przetwórni znajduje się pełna gama produktów mleczarskich. Aktualnie pozyskuje ona mleko od około 500 dostawców z dwóch województw – opolskiego i śląskiego.
Wszystkie wyroby powstają według tradycyjnej receptury z początku XX wieku na bazie mleka bez dodatku konserwantów. Szeroki wybór wyrobów oleskiej Spółdzielni Mleczarskiej można nabyć w Sklepie Firmowym w Oleśnie przy ul. Dworcowej 20. Hitem jest masło "Ekstra z Olesna". Od niedawna Spółdzielnia wprowadziła na rynek również Osełkę masła tradycyjną oraz Osełkę masła soloną. Ser twarogowy, wpisany na listę Produktów Tradycyjnych, jest od niedawna w sprzedaży również w postaci mielonej - w poręcznych wiaderkach. Stanowi on bazę past twarogowych sprzedawanych w sklepie firmowym: wiosennej, koperkowej oraz czosnkowej. Spółdzielnia do celów promocyjnych produkuje tradycyjną oleską śmietankówkę, czyli spirytusową nalewkę na bazie śmietany. Robi ona furorę na targach i imprezach wystawienniczych wśród osób odwiedzających stoisko promujące Ziemię Kluczborską i Oleską. OSM w Oleśnie współpracuje z Panią Anną Chęcińską-Dudek, Specjalistą ds żywienia, która sporządziła specjalnie dla Spółdzielni przepisy na różne potrawy na bazie produktów Spółdzielni, m.in. przepis na bułeczki z masłem czosnkowo-ziołowym.
Produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej docierają regularnie do ponad 270 odbiorców na terenie województwa opolskiego i śląskiego.

 

 

       

 

     

 

 

 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"


 

Wyroby Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie

 

Produkty oleskiej Spółdzielni są znane i cenione w całej Europie. W ofercie przetwórni znajduje się pełna gama produktów mleczarskich m.in. mleko, masło, twaróg półtłusty, tłusty – klinek, pasty twarogowe, kefir, maślanka, śmietana i śmietanka. Aktualnie pozyskuje ona mleko od około 500 dostawców z dwóch województw – opolskiego i śląskiego. Wszystkie wyroby powstają według tradycyjnej receptury z początku XX wieku na bazie mleka bez dodatku konserwantów. Szeroki wybór wyrobów oleskiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej można nabyć w sklepie przyzakładowym.

 



Masło ekstra z Olesna produkowane metodą tradycyjną, jest sztandarowym wyrobem Spółdzielni. Produkowane metodą okresową ze
śmietanki ukwaszonej.

 



Surowcem do ich produkcji jest ser twarogowy półtłusty. Proces wyrobu past jest tradycyjny i polega na rozdrobnieniu sera twarogowego (zmieleniu), następnie miesza się go ze śmietanką pasteryzowaną w odpowiednich proporcjach i dozuje dodatki w zależności od rodzaju pasty (warzywa: szczypiorek, rzodkiewka, koperek, czosnek – uprzednio rozdrobnione) zgodnie z ustalonymi proporcjami. Następnie całość doprawia się solą i pieprzem i ponownie miesza do uzyskania jednolitej masy o konsystencji pasty.
 

 

 

 

 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 

 

 

 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna