Produkty
oleskiej Spółdzielni są znane i cenione w całej Europie. W ofercie przetwórni
znajduje się pełna gama produktów mleczarskich. Aktualnie pozyskuje ona mleko od
około 500 dostawców z dwóch województw – opolskiego i śląskiego.
Wszystkie wyroby powstają według tradycyjnej receptury z początku XX wieku na
bazie mleka bez dodatku konserwantów. Szeroki wybór wyrobów oleskiej Spółdzielni
Mleczarskiej można nabyć w Sklepie Firmowym w Oleśnie przy ul. Dworcowej 20.
Hitem jest masło "Ekstra z Olesna". Od niedawna Spółdzielnia wprowadziła na
rynek również Osełkę masła tradycyjną oraz Osełkę masła soloną. Ser twarogowy,
wpisany na listę Produktów Tradycyjnych, jest od niedawna w sprzedaży również w
postaci mielonej - w poręcznych wiaderkach. Stanowi on bazę past twarogowych
sprzedawanych w sklepie firmowym: wiosennej, koperkowej oraz czosnkowej.
Spółdzielnia do celów promocyjnych produkuje tradycyjną oleską śmietankówkę,
czyli spirytusową nalewkę na bazie śmietany. Robi ona furorę na targach i
imprezach wystawienniczych wśród osób odwiedzających stoisko promujące Ziemię
Kluczborską i Oleską. OSM w Oleśnie współpracuje z Panią Anną Chęcińską-Dudek,
Specjalistą ds żywienia, która sporządziła specjalnie dla Spółdzielni przepisy
na różne potrawy na bazie produktów Spółdzielni, m.in. przepis na bułeczki z
masłem czosnkowo-ziołowym.
Produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej docierają regularnie do ponad 270
odbiorców na terenie województwa opolskiego i śląskiego.
Obiekt leży na szlaku
kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki" |
Wyroby
Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie
Produkty oleskiej Spółdzielni są znane i cenione w całej Europie. W ofercie
przetwórni znajduje się pełna gama produktów mleczarskich m.in. mleko, masło,
twaróg półtłusty, tłusty – klinek, pasty twarogowe, kefir, maślanka, śmietana i
śmietanka. Aktualnie pozyskuje ona mleko od około 500 dostawców z dwóch
województw – opolskiego i śląskiego. Wszystkie wyroby powstają według
tradycyjnej receptury z początku XX wieku na bazie mleka bez dodatku
konserwantów. Szeroki wybór wyrobów oleskiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej
można nabyć w sklepie przyzakładowym.
Masło ekstra z Olesna produkowane metodą tradycyjną, jest sztandarowym wyrobem
Spółdzielni. Produkowane metodą okresową ze
śmietanki ukwaszonej.
Surowcem do ich produkcji jest ser twarogowy półtłusty. Proces wyrobu past jest
tradycyjny i polega na rozdrobnieniu sera twarogowego (zmieleniu), następnie
miesza się go ze śmietanką pasteryzowaną w odpowiednich proporcjach i dozuje
dodatki w zależności od rodzaju pasty (warzywa: szczypiorek, rzodkiewka,
koperek, czosnek – uprzednio rozdrobnione) zgodnie z ustalonymi proporcjami.
Następnie całość doprawia się solą i pieprzem i ponownie miesza do uzyskania
jednolitej masy o konsystencji pasty.
zobacz mapkę szlaku kulinarnego "Miodowo-mleczne
smaki"
|