ZAJAZD
„OSTOJA”
Bernadeta Strońska
KRZYWIZNA, ul. Witosa 35
46-211 Kujakowice Górne
tel: (+48) 77 400 38 16, (+48) 664 995 485
email:
zajazdostoja@o2.pl
strona internetowa:
www.dworek-ostoja.pl |
4 pokoje dla 10 osób
Zajazd „Ostoja” znajduje się w Krzywiźnie przy trasie Bytom-Poznań. Jego
niepowtarzalny klimat tworzą gustowne, klasyczne wnętrza, regionalna i
tradycyjna kuchnia polska oraz miła, sprawna i uprzejma obsługa. Kompleks
posiada salę bankietową mieszcząca 150 osób, w skład obiektu wchodzi również
karczma w stylu góralskim oraz pokoje noclegowe.Obiekt to połączenie drewna i
kamienia, kuchni śląskiej jak i góralskiej aby było smacznie i do syta. Jednak
karczma to styl biesiadny, a sala bankietowa to elegancja okraszona drewnem i
kamieniem. Jesteśmy otwarci na państwa propozycje przyjęć!
Dla gości
przygotowano cztery pokoje gościnne. Łącznie jest to
baza noclegowa dla 10 osób. W każdym pokoju znajduje się łazienka i sprzęt RTV. Zajazd oferuje m.in.
kompleksową organizację przyjęć weselnych, uroczystości rodzinnych i imprez
okolicznościowych, usługi gastronomiczne i cateringowe, obsługę
plenerowych spotkań przy grillu. Właściciele znają język angielski i niemiecki.
Ceny:
nocleg: 50-180 zł
wyżywienie: 38-49 zł
Obiekt leży na szlaku
kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki" |
Miodowa
kaczka
Składniki:
Przepis na 4 porcje:
• 1 kaczka w całości
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżeczki świeżostartego imbiru
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżeczka przyprawykucharek
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 2 ząbki czosnku
• 2 jabłka
Kaczkę umyć, oczyścić i osuszyć, następnie jabłka pokroić w ósemki, pozostałe
składniki połączyć razem i natrzeć kaczkę na zewnątrz i od środka. Pozostawić w
lodówce na min. 3 godz. Miód w marynacie nada potrawie specyficzny smak,
delikatność i wytworność. Po 3 godz. wyjąć kaczkę z chłodni, włożyć do środka
pokrojone jabłka, kaczkę umieścić w rękawie i piec w piekarniku w temp. 180 °C
przez ok. 90 min.
Z uzyskanego sosu własnego, który zgromadzi się w rękawie, przygotować sos
poprzez dodanie do niego 1,5 łyżki żurawiny ze słoiczka, doprawić do smaku.
Kaczkę pokroić na cztery części i podawać z kluskami i czerwoną kapustą.
zobacz mapkę szlaku kulinarnego "Miodowo-mleczne
smaki"
|