start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

ZAJAZD „OSTOJA”
Bernadeta Strońska

KRZYWIZNA, ul. Witosa 35

46-211 Kujakowice Górne

tel: (+48) 77 400 38 16, (+48) 664 995 485

email: zajazdostoja@o2.pl     
strona internetowa: www.dworek-ostoja.pl 


4 pokoje dla 10 osób


 

Zajazd „Ostoja” znajduje się w Krzywiźnie przy trasie Bytom-Poznań. Jego niepowtarzalny klimat tworzą gustowne, klasyczne wnętrza, regionalna i tradycyjna kuchnia polska oraz miła, sprawna i uprzejma obsługa. Kompleks posiada salę bankietową mieszcząca 150 osób, w skład obiektu wchodzi również karczma w stylu góralskim oraz pokoje noclegowe.Obiekt to połączenie drewna i kamienia, kuchni śląskiej jak i góralskiej aby było smacznie i do syta. Jednak karczma to styl biesiadny, a sala bankietowa to elegancja okraszona drewnem i kamieniem. Jesteśmy otwarci na państwa propozycje przyjęć!
Dla gości przygotowano cztery pokoje gościnne. Łącznie jest to baza noclegowa dla 10 osób. W każdym pokoju znajduje się łazienka i sprzęt RTV. Zajazd oferuje m.in. kompleksową organizację przyjęć weselnych, uroczystości rodzinnych i imprez okolicznościowych, usługi gastronomiczne i cateringowe, obsługę plenerowych spotkań przy grillu. Właściciele znają język angielski i niemiecki.

 


Ceny:
nocleg: 50-180 zł
wyżywienie: 38-49 zł

 

 

 

 

 

 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"

 

Miodowa kaczka

 

Składniki:
Przepis na 4 porcje:
• 1 kaczka w całości
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżeczki świeżostartego imbiru
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżeczka przyprawykucharek
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 2 ząbki czosnku
• 2 jabłka
 



Kaczkę umyć, oczyścić i osuszyć, następnie jabłka pokroić w ósemki, pozostałe składniki połączyć razem i natrzeć kaczkę na zewnątrz i od środka. Pozostawić w lodówce na min. 3 godz. Miód w marynacie nada potrawie specyficzny smak, delikatność i wytworność. Po 3 godz. wyjąć kaczkę z chłodni, włożyć do środka pokrojone jabłka, kaczkę umieścić w rękawie i piec w piekarniku w temp. 180 °C przez ok. 90 min.

Z uzyskanego sosu własnego, który zgromadzi się w rękawie, przygotować sos poprzez dodanie do niego 1,5 łyżki żurawiny ze słoiczka, doprawić do smaku. Kaczkę pokroić na cztery części i podawać z kluskami i czerwoną kapustą.
 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 

 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna