start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE "POD LIPAMI"
46-262 SKAŁĄGI, ul. Polna 3
tel. (0048) 77 414 12 26; 608 528 989

email: olejnik.podlipami@gmail.com; lipka_21@e-kolot.pl
strona internetowa: www.podlipami.entro.pl;

www.podlipami.e-kolot.pl
skype: lipka_21

 


miejsca noclegowe: 10 w 4 pokojach: 1-, 2- oraz 3-osobowych


 

 

Możliwość łowienia ryb we własnym stawie, w pobliżu 0,5 km las z grzybami, boisko do koszykówki i siatkówki, tenis stołowy, rowery. W gospodarstwie produkuje się zboża, rzepak, jest również mała hodowla królików. Do dyspozycji gości: kuchnia wspólna z gospodarzami, salon z kominkiem, TV SAT i Internet, jak również taras oraz altana w ogrodzie. Możliwość wypożyczenia rowerów. Przez wieś przebiega szlak kościołów drewnianych (w pobliżu są 4): Kościół pw. św. Wojciecha w Rożnowie, Kościół pw. św. Jana Chrzciciela w Biskupicach, Kościół pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Brzezinkach, Kościół pw. Matki Boskiej Królowej Polski w Jakubowicach. W odległości 2 km Grobowiec Piramida w Rożnowie, w odległości 5 km Gród Rycerski w Biskupicach, w odległości 5 km zalew z możliwością łowienia ryb, w odległości 10 km Pasieka Zarodowa w Maciejowie.
W gospodarstwie można nabyć świeży ser, mleko oraz miody z okolicznych pasiek.
Gospodarze znają język rosyjski.

Ceny:
- nocleg: 35 zł (ze śniadaniem)
- wyżywienie: 30 zł
- wypożyczenie roweru: 3 zł/godz. lub 20 zł/dzień

 


                 

 

 

 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"

 

Królik w miodzie

 

Składniki na 6 porcji:
• 1 sprawiony królik pokrojony na części
• 2 łyżki miodu
• 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz do smaku
• tymianek suszony lub świeży
 



Królika obsypać solą, pieprzem (najlepiej białym) oraz tymiankiem, ułożyć w naczyniu nogi i comber przekrojony na pół. Przygotować
zalewę: miód, wino i olej połączyć, dobrze wymieszać i zalać królika. Pozostawić na 3–4 godziny przekładając ze dwa razy. Następnie wyjąć

z zalewy osuszyć i krótko obsmażyć na patelni na 1 łyżce oleju z obu stron. Ułożyć w rondlu, podlać pozostałą marynatą i zacząć dusić pod przykryciem. Po ok. 20–30 minutach dodać 2 łyżki masła. Dalej dusić około 30 minut – może być w piekarniku w 170–180 °C. Pilnować, żeby królik się nie wysuszył od czasu do czasu podlewając sosem. W razie potrzeby podlać ciepłą wodą. Przed wyjęciem sprawdzić czy jest miękki.

Jeśli tak, to polać go jeszcze raz sosem z pieczenia i pozostawić w naczyniu jakieś 10 minut. Podawać z ziemniakami puree lub kaszą gryczaną

i z buraczkami. Smacznego.
 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 

 

 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna