start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

Gospodarstwo Agroturystyczne "Podsiadłowo"
Kornelia Podsiadło

46-312 Kucoby 33

kom. 606-935-663, 608-513-743
email: podsiadlowo@gmail.com
strona internetowa: www.podsiadlowo.eu


miejsca noclegowe: 5 pokoi

 

 

Gospodarstwo Agroturystyczne "Podsiadłowo" znajduje się na uboczu letniskowej wsi Kucoby, otoczone jest lasem, polem i pastwiskiem dla koni. Stanowi kameralne ogrodzone siedlisko z ogrodem i oczkiem wodnym, na które składa się budynek gospodarczy, budynek dla turystów i stajnia. W części przeznaczonej dla turystów na piętrze znajduje się 5 pokoi z łazienkami, w tym jeden apartament z aneksem kuchennym a na parterze jest pokój wypoczynkowo-jadalny, kuchnia, pokój gier (bilard, piłkarzyki) oraz ubikacja dla osób niepełnosprawnych. Obiekt jest całoroczny. Posiadamy własne konie rekreacyjne, sportowe oraz oferujemy hotel dla koni. Dla chętnych nauka jazdy na koniu pod okiem wykwalifikowanego instruktora, przejażdżki bryczką lub saniami. Możliwość grillowania oraz zamówienia posiłków. W okolicy leśne ścieżki rowerowe i spacerowe.

Gospodarze mówią po angielsku.

Cena:
- nocleg - za 1 dobę 40 zł; 10 EURO
- wyżywienie -  1 osoba 40 zł; 10 EURO

 

     

 

 

 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"


 

Żurek Babci Zosi
 

Składniki na ok. 4-6 porcji:
• 1/4 l zakiszonego żurku Babci Zosi
• 300 g kości wieprzowych
• 300 g kiełbasy (śląskiej, białej lub zwyczajnej)
• 3 jajka
• 1/2 szklanki oleskiej śmietany
• 2-3 ząbki czosnku
• 3 gałązki koperku
• 100 g boczku wędzonego
• sól
• pieprz
 


Kości wieprzowe i kiełbasę włożyć do garnka. Zalać 2 l wody, dodać sól i pieprz. Po ugotowaniu wyjąć kiełbasę i odlać 1/2 szklanki wywaru.

Do reszty dodać zakwaszony żurek oraz przeciśnięty czosnek, gotować jeszcze ok. 10-15 min. Śmietanę zamieszać z 1/2 szklanki odlanego wywaru, całość wlać do zupy i zagotować - dodać koperku, pokrojoną kiełbasę i ołóweczki jajka. Żurek najlepiej smakuje podany z ziemniakami puree, okraszonym boczkiem i cebulką. O unikalności potrawy stanowi zakwas do żurku według rodzinnego tradycyjnego przepisu. Oleska śmietana nadaje zupie nową intrygującą nutkę smaku.

 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 



 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna