start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

STARA IZBA
Jolanta Schatt
ul. Wspólna 2, 46-262 Skałągi

tel. (0048) 77 414-12-91; kom. 601-990-121
e-mail: biuro@stara-izba.pl 
strona internetowa: www.stara-izba.pl 

 


miejsca noclegowe: 13;

4 pokoje, 2 kuchnie oraz 2 łazienki
 

 

W gospodarstwie agroturystycznym Stara Izba w Skałągach można poczuć prawdziwie sielski klimat opolskiej wsi. Dla turystów przygotowano 13 miejsc noclegowych w 4 pokojach. Przy domu można podziwiać przepiękny ogródek z warzywami, truskawkami oraz ogrodowymi kwiatami, nieopodal - drzewa owocowe. Gospodarze oferują smaczne, domowe posiłki, przygotowywane ze zdrowych produktów. W odległości 100 m od

Starej Izby znajduje się zrewitalizowany zabytkowy park z alejkami spacerowymi, ławeczkami i dwoma stawami, w których można łowić ryby. Obok usytuowany jest plac zabaw oraz altanka i grill. W okolicy miłośnicy natury mogą podziwiać rezerwat Teklusia z chronionymi gatunkami roślin i zwierząt. Można także zwiedzić - oddalony ok. 6 km - gród rycerski w Biskupicach. Niezmotoryzowanym gospodarze oferują transport. Do dyspozycji gości: "stanowisko biesiadne" - grill, ognisko, ogród warzywny, sad, plac zabaw dla dzieci (piaskownica, huśtawka, zjeżdżalnia), boisko, parking. Możliwość porozumiewania się po niemiecku i rosyjsku.


Ceny:
- nocleg: 40 zł
- wyżywienie: obiad 20 zł/os – dwudaniowy, śniadanie 10 zł/os, kolacja 10 zł/os

 

 

               
             

 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"

 

Pasta z wędzoną makrelą lub awokado i twarogiem

 

I. Składniki:
• 1 wędzona makrela
• 1 czerwona cebula
• 200 g twarogu
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 1/2 pęczka zielonej pietruszki
• sól, pieprz
• łyżka ziaren słonecznika uprażonych na patelni


II. Składniki:
• 1 dojrzałe awokado
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 szalotka
• 1 jajko na twardo
• 200 g twarożku śmietankowego
• sól, pieprz, czosnek granulowany
• jajko na twardo i listki rukoli do dekoracji

 



Pasta z makrelą
Makrelę bardzo dokładnie obrać ze skóry i ości, rozdrobnić na małe kawałeczki. Cebulę i zieloną pietruszkę drobno posiekać (kilka lisków
pietruszki zostawić do dekoracji). Rozdrobniony widelcem twaróg włożyć do miski, dodać makrelę, cebulę, śmietanę i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie ugnieść widelcem. Pastę nakładać na trójkąciki razowego chleba z dodatkiem ziaren słonecznika. Udekorować listkami zielonej pietruszki i prażonym ziarnami słonecznika.


Pasta z awokado
Awokado obrać, wyjąć pestkę, a miąższ rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Jajko na twardo obrać ze skorupki i również rozgnieść
widelcem. Szalotkę drobno posiekać i wymieszać z awokado i rozgniecionym jajkiem. Dodać twarożek śmietankowy, doprawić do smaku solą,
pieprzem i granulowanym czosnkiem. Podawać z ciemnym pieczywem (pumperniklem lub chlebem razowym na miodzie). Na kanapkach ułóż
plasterki jajka na twardo i listki rukoli.
 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 

 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna