start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE

Witold Stodoła
BOGDAŃCZOWICE 21; 46-233 Bąków
tel: (+48) 77 413 18 17; 602 538 469

email: agrosto@wp.pl, gospagro@e-kolot.pl
strona internetowa: www.agrosto.pl.tl, www.stodola.e-kolot.pl
skype: gospagro

 


Do dyspozycji turystów 3 pokoje na poddaszu z łazienką.

Na terenie obiektu istnieje możliwość rozbicia namiotu lub postawienia przyczepy campingowej.
 

 

Gospodarstwo jest idealnym miejscem dla miłośników zdrowego stylu życia i aktywnego wypoczynku. Na turystów czeka tutaj wiele atrakcji m.in.: nauka jazdy konnej pod opieką instruktora (również w hali namiotowej), przejażdżki bryczką i wozem taborowym, kąpiel w stawie zasilanym wodą źródlaną oraz łowienie ryb. Oferta skierowana jest do osób indywidualnych oraz grup zorganizowanych. Dla dzieci i młodzieży

gospodarstwo prowadzi edukację ekologiczną. Przy pomocy gospodarzy można wydoić kozę lub krowę, zrobić świeże masło oraz zasmakować ciepłego mleka. Dla miłośników jazdy konnej właściciele organizują obozy jeździeckie. Znają języki angielski i rosyjski. Niedaleka odległość do Kluczborka umożliwia zwiedzenie miasta i jego zabytków. Wycieczka do Maciejowa pozwoli poznać zwyczaje pszczół oraz sylwetkę sławnego pszczelarza – Jana Dzierżona.

Ceny:
nocleg: 35 zł
pełne wyżywienie: 50 zł


   

 
 

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"

 

Pierogi z serem białym lub kozim

 

Składniki:
na 4 osoby:
 

ciasto
• 1 kg mąki
• 1 jajko
• szczypta soli
• 2 łyżki oleju
• szklanka ciepłej wody


farsz
• 1 kg ziemniaków
• 350 g sera białego (może być też kozi)
• cebula
• masło
• sól, pieprz
 


Przygotować farsz: cebulkę podsmażyć na maśle na szklisty kolor, ziemniaki ugotować i przemielić przez maszynkę, dodać do nich zeszkloną cebulkę i ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, szklanką wykroić kółka. Na środek każdego kółka nakładać po ok. łyżeczce farszu i składać kółko na pół, zlepiając brzegi. Sklejone, surowe pierogi najlepiej przykryć ściereczką, żeby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Podawać ze śmietaną, jogurtem lub kefirem. Do wykonania pysznych pierogów potrzebna jest odrobina serca gospodyni, dzięki temu się nie rozgotują ; -)

 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 


 

 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna