Ilość miejsc w restauracji - 50
Gospodarstwo agroturystyczne Pod Kotwicą zostało założone pośród starych zabudowań młyńskich z początku XX wieku. Położone jest we wsi Kadłub Wolny (gm.
Zębowice, powiat oleski, woj. Opolskie), w dolinie rzeki Libawa, nad stawem,
wśród pięknych leśnych terenów.
Czekają na Państwa przytulne pokoje gościnne i serdeczna gościna gospodarzy.
Naszymi gośćmi są turyści krajowi oraz zagraniczni, wypoczywający w
gospodarstwie przez cały rok oraz klienci restauracji, dorośli a przede
wszystkim całe rodziny i ich znajomi, którzy przyjeżdżają do nas na rowerach z
okolicznych miejscowości aby spędzić u nas czas na świeżym powietrzu i zajadać
się daniami z ryb, m.in. wędzonym pstrągiem lub karpiem, którego wędzimy w
naszym gospodarstwie.
Nasza kuchnia specjalizuje się w daniach z ryb. Naszym sztandarowym daniem jest
grillowany pstrąg, od którego zaczynaliśmy sprzedaż
i popularyzację jedzenia ryb w naszym regionie. Wprowadziliśmy danie z
grillowanego karpia do naszego menu pod nazwą "Karp w szuwarach"
i w 2013 roku uzyskaliśmy certyfikat na używanie znaku towarowego Klastra Dobrej
Żywności Oleskiego Koszyka. Jesteśmy również na "Szlaku Karpia".
W starych zabudowaniach gospodarczych urządzona została w wiejskim stylu sala
konsumpcyjna na 50 osób. To świetne miejsce na zabawę, tańce przy okazji
urodzin, wesel, jubileuszy, spotkań klasowych lub na chrzciny, roczki, komunie.
Bardzo dbamy aby nasi klienci dobrze się u nas czuli i wyjechali wypoczęci i
pełni sił witalnych. Mając na względzie ich dobre samopoczucie
i analizując ich potrzebyzrobiliśmy boisko do piłki plażowej oraz zakupiliśmy
stół do tenisa stołowego. Nasi goście przyjeżdżają do nas na całe dni, weekendy
i dłuższe pobyty. Mają możliwość popływania w stawie, wędkowania, spacerów po
lesie, jazdy na rowerze. Widząc duże zainteresowanie i dbałość okondycję
fizyczną poszerzyliśmy naszą ofertę o kolejną profesjonalną usługę jaką jest
siłownia zewnętrzna.
Cena:
nocleg: 35 zł
wyżywienie dzienne: 30 zł
Obiekt leży na szlaku
kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki" |
Karp
zapiekany w cebuli i sosie śmietanowym
Składniki:
• 1 karp
• 200 g mąki
• masło klarowane
• 1 kwaśna śmietana 18%
• 1 cebula
• oliwa
• sól, pierz
• kolendra
Karpia dokładnie czyścimy, kroimy w dzwonki, nacieramy mieszanką oliwy, soli,
pieprzu, kolendry, odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce.
Schłodzonego karpia obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym na złoty
kolor. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną
cebulę na złoty kolor, dodajemy sól, pieprz i kwaśną śmietanę 18%. Karpia
układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch wykładamy
usmażoną cebulę i zapiekamy w piekarniku.
zobacz mapkę szlaku kulinarnego "Miodowo-mleczne
smaki"
|