start | dodaj do ulubionych  |  kontakt

Strona główna

 

Zespół Szkół Zawodowych im. Józefa Lompy w Oleśnie
46-300 Olesno, ul. Wielkie Przedmieście 41

tel. (+48) 34 358-26-15

email: zszolesno@o2.pl

www.zszolesno.pl  

 

 

Szkoła położona jest przy trasie Poznań – Katowice. Jest jedną z największych szkół w powiecie oleskim. W roku 2015 obchodziła 50 - lecie swego istnienia. W chwili obecnej ZSZ Olesno tworzą dwa typy szkół: Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 1 im. Józefa Lompy i Technikum nr 1 im. Józefa Lompy. Szkoła dysponuje nowoczesną pracownią gastronomiczną, w której uczniowie wykonują tradycyjne potrawy śląskie, nowoczesne

dania kuchni polskiej i innych narodów.
 

 

            

Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej "Miodowo-mleczne smaki"


 

Oleskie ciasteczka z maszynki
 

Składniki:


ciasteczka
• 1 kg mąki pszennej
• 0,6 kg masła oleskiego
• 0,3 kg cukru pudru
• 6-7 żółtek
• 1 szt. cukru wanilinowego
• 1-2 łyżki śmietany oleskiej 18%
 

lukier
• 20 ml zimnej wody
• 130 g cukru pudru
• odrobina kwasku cytrynowego
 

polewa czekoladowa
• 60 g margaryny
• 60 g cukru • 1łyżka mleka
• 1 duża łyżka kakao

 



Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem, dodać cukier wanilinowy, żółtka i krótko zagnieść ciasto do uzyskania
jednolitej konsystencji. Zarobione ciasto schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do wyciskania ciastek. Wkładać porcje schłodzonego ciasta i wyciskać ciasteczka. Układać na blaszce i wkładać do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec na złoty kolor ok. 15 minut. Wychłodzić i dekorować lukrem lub polewą czekoladową.

 

Przygotowanie lukru

Cukier i kwasek wymieszać z wodą i ucierać do uzyskania gęstej konsystencji.
 

Przygotowanie polewy czekoladowej

Margarynę rozpuścić w garnku z cukrem i mlekiem, dodać kakao i intensywnie mieszać do zagotowania.
Lekko wychłodzić i polewać ciastka.


Wykonanie ciasteczek jest proste i szybkie. Aby polepszyć walory smakowe, można do ciasta dodać zmielonych orzechów włoskich. Dodatek masła oleskiego powoduje, że wyroby są wyjątkowo kruche i smaczne. Ciasteczka są serwowane na przyjęcia komunijne, weselne i różne przyjęcia rodzinne.

 

Degustacja może odbywać się w pracowni gastronomicznej ZSZ w Oleśnie od września do czerwca po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.
 

 

zobacz mapkę szlaku kulinarnego  "Miodowo-mleczne smaki"

 

 

 

 

    

 

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna