Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna w celu zapewnienia dostępności […]
Podczas wernisażu wystawy konkursu plastycznego „Opolska turystyka ma […]
Jarmark Ziemi Kluczborsko-Oleskiej „Miodowo-mleczne smaki” za nami. Impreza, […]
Walory turystyczne ziemi kluczborskiej i oleskiej kuszą tych, którzy szukają ucieczki od zgiełku wielkich miast. Położona w północno-wschodniej części Opolszczyzny, bogata w przepiękne lasy, łąki, rzeczki i stawy jest jednym z najpiękniejszych jej zakątków i doskonałym miejscem do uprawiania turystyki, agroturystyki i ekoturystyki.
Powiat oleski położony jest na skrzyżowaniu historycznych szlaków handlowych: bursztynowego – z Bałtyku przez Morawy na południe Europy i solnego – z Krakowa przez Wrocław na zachód Europy.
Powiat Kluczborski szczyci się zabytkami, przypominającymi o średniowiecznych korzeniach miast i wsi.
Na szczególną uwagę zasługuje czternastowieczny kościół ewangelicki pw. Zbawiciela w Kluczborku. Warto też udać się do Byczyny – miasta o ciekawym układzie urbanistycznym ze świetnie zachowanymi murami obronnymi i fragmentami fosy z XIV-XV wieku.
Polecamy również wędrówki rowerowe trasą kościółków drewnianych – element naszego krajobrazu, świadczący nie tylko o historii budowlanej regionu, ale przede wszystkim o losach mieszkańców tych ziem.
Nasze tereny mają ogromne pszczelarskie tradycje. Nieskażona przyroda, obfitująca w pożytki nektarowe i spadziowe sprawiła, że miód jest symbolem regionu. Smakując go, wracamy na ukwieconą leśną polanę w upalny lipcowy dzień. Z dóbr natury korzystano tu od wieków, trudniąc się hodowlą pszczół i produkcją miodu.
Sposób przygotowania: Zamrożony propolis zetrzeć na tarce. 4 […]
Sposób przygotowania: Karpia dokładnie czyścimy, kroimy w dzwonki, […]
Sposób przygotowania: Miód, olej i wodę zmiksować, dodać […]
Sposób przygotowania: Do potrawy wykorzystujemy składniki lokalne: ziemniaki […]
Sposób przygotowania: Przygotowujemy sos kurkowy. Oczyszczone kurki podsmażamy […]
Sposób przygotowania: Zamrożony propolis zetrzeć na tarce. 4 […]
Sposób przygotowania: Karpia dokładnie czyścimy, kroimy w dzwonki, […]
Sposób przygotowania: Miód, olej i wodę zmiksować, dodać […]
Sposób przygotowania: Do potrawy wykorzystujemy składniki lokalne: ziemniaki […]
Sposób przygotowania: Przygotowujemy sos kurkowy. Oczyszczone kurki podsmażamy […]
Materiał zawiera pięć tras rowerowych po powiecie kluczborskim […]
To nowa odsłona cieszącej się dużym zainteresowaniem publikacji, […]
Mapa turystyczna powiatów kluczborskiego i oleskiego zawiera szlaki […]
Przewodnik po szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej. […]
Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna po raz drugi podjęła […]
Publikacja wydana w 2012 roku przez Kluczborsko-Oleską Lokalną […]