niedziela 16 marca 2025 3,4 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Aktualności

fragment paska adresu www

Aktualizacja ofert członków

Bardzo prosimy wszystkich członków Kluczborsko-Oleskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej o zaktualizowanie swojej oferty na nowej stronie internetowej KOLOT.

Więcej
Wesołych Świąt

Wesołych Świąt

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy dużo radości, zdrowia, wszelkiej pomyślności, Błogosławieństwa Bożej Dzieciny w życiu rodzinnym, zawodowym i osobistym oraz wszystkiego co najlepsze na każdy dzień Nowego 2025 roku.

Więcej
Trybunka wystawiennicza ze z stojącym obok leżakiem

Mamy nową stronę internetową i sprzęt promocyjny

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna w celu zapewnienia dostępności […]

Więcej

Dlaczego warto odwiedzić nasz region?

Unikalne bogactwo natury
Mnogość atrakcji turystycznych
Dziedzictwo kulturowe
Noclegi i gastronomia
Dostępność

O regionie

Walory turystyczne ziemi kluczborskiej i oleskiej kuszą tych, którzy szukają ucieczki od zgiełku wielkich miast. Położona w północno-wschodniej części Opolszczyzny, bogata w przepiękne lasy, łąki, rzeczki i stawy jest jednym z najpiękniejszych jej zakątków i doskonałym miejscem do uprawiania turystyki, agroturystyki i ekoturystyki.

Powiat oleski położony jest na skrzyżowaniu historycznych szlaków handlowych: bursztynowego – z Bałtyku przez Morawy na południe Europy i solnego – z Krakowa przez Wrocław na zachód Europy.

Powiat Kluczborski szczyci się zabytkami, przypominającymi o średniowiecznych korzeniach miast i wsi.

Na szczególną uwagę zasługuje czternastowieczny kościół ewangelicki pw. Zbawiciela w Kluczborku. Warto też udać się do Byczyny – miasta o ciekawym układzie urbanistycznym ze świetnie zachowanymi murami obronnymi i fragmentami fosy z XIV-XV wieku.

Polecamy również wędrówki rowerowe trasą kościółków drewnianych – element naszego krajobrazu, świadczący nie tylko o historii budowlanej regionu, ale przede wszystkim o losach mieszkańców tych ziem.

Nasze tereny mają ogromne pszczelarskie tradycje. Nieskażona przyroda, obfitująca w pożytki nektarowe i spadziowe sprawiła, że miód jest symbolem regionu. Smakując go, wracamy na ukwieconą leśną polanę w upalny lipcowy dzień. Z dóbr natury korzystano tu od wieków, trudniąc się hodowlą pszczół i produkcją miodu.

Kolaż zdjęć z regionu

Przepisy kulinarne

Przyjęcie w starej izbie, stół zastawiony zastawą, na drewnianej desce przystawki w formie kolorowych kanapek

Pasta z wędzoną makrelą lub awokado i twarogiem

Sposób przygotowania: Pasta z makreląMakrelę bardzo dokładnie obrać […]

Przyjęcie w starej izbie, stół zastawiony zastawą, na drewnianej desce przystawki w formie kolorowych kanapek
Stół pokryty fioletowym obrusem, w miseczce stoją ciastka owsiane, w dzbanuszku mleko a na stole leży bukiet lawendy oraz garść orzechów włoskich

Płatki z Agrochatki – ciasteczka z płatków owsianych

Sposób przygotowania: Miód, olej i wodę zmiksować, dodać […]

Stół pokryty fioletowym obrusem, w miseczce stoją ciastka owsiane, w dzbanuszku mleko a na stole leży bukiet lawendy oraz garść orzechów włoskich
Danie obiadowe, noga z kaczki, kasza, marchew i buraki

Królik w miodzie

Sposób przygotowania: Królika obsypać solą, pieprzem (najlepiej białym) […]

Danie obiadowe, noga z kaczki, kasza, marchew i buraki
Lemoniada ze świeżej mięty i cytryny

Napój z „Krainy miodem płynącej”

Sposób przygotowania: Do dzbanka 1,3 l dodać 2 […]

Lemoniada ze świeżej mięty i cytryny
Danie obiadowe, zupa warzywna

Zupa porowa na serze z lanymi kluseczkami

Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta na lane kluseczki:Do mleka […]

Danie obiadowe, zupa warzywna
Przyjęcie w starej izbie, stół zastawiony zastawą, na drewnianej desce przystawki w formie kolorowych kanapek

Pasta z wędzoną makrelą lub awokado i twarogiem

Sposób przygotowania: Pasta z makreląMakrelę bardzo dokładnie obrać […]

Przyjęcie w starej izbie, stół zastawiony zastawą, na drewnianej desce przystawki w formie kolorowych kanapek
Stół pokryty fioletowym obrusem, w miseczce stoją ciastka owsiane, w dzbanuszku mleko a na stole leży bukiet lawendy oraz garść orzechów włoskich

Płatki z Agrochatki – ciasteczka z płatków owsianych

Sposób przygotowania: Miód, olej i wodę zmiksować, dodać […]

Stół pokryty fioletowym obrusem, w miseczce stoją ciastka owsiane, w dzbanuszku mleko a na stole leży bukiet lawendy oraz garść orzechów włoskich
Danie obiadowe, noga z kaczki, kasza, marchew i buraki

Królik w miodzie

Sposób przygotowania: Królika obsypać solą, pieprzem (najlepiej białym) […]

Danie obiadowe, noga z kaczki, kasza, marchew i buraki
Lemoniada ze świeżej mięty i cytryny

Napój z „Krainy miodem płynącej”

Sposób przygotowania: Do dzbanka 1,3 l dodać 2 […]

Lemoniada ze świeżej mięty i cytryny
Danie obiadowe, zupa warzywna

Zupa porowa na serze z lanymi kluseczkami

Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta na lane kluseczki:Do mleka […]

Danie obiadowe, zupa warzywna

Publikacje

Okładka przewodnika rowerowego

Rowerem po Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej

Materiał zawiera pięć tras rowerowych po powiecie kluczborskim […]

Więcej
Okładka przewodnika ziemi kluczborsko-oleskiej

Ziemia Kluczborsko-Oleska na weekend

To nowa odsłona cieszącej się dużym zainteresowaniem publikacji, […]

Więcej
Okładka mapy turystycznej powiatu kluczborskiego

Mapa Turystyczna Powiatu Kluczborskiego i Powiatu Oleskiego

Mapa turystyczna powiatów kluczborskiego i oleskiego zawiera szlaki […]

Więcej
Okładka przewodnika kulinarnego na ziemi kluczborskiej i oleskiej

Miodowo-mleczne smaki. Szlak kulinarny Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej.

Przewodnik po szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej. […]

Więcej
Okładka płyty Monitoring ruchy turystycznego

Monitoring ruchu turystycznego na Ziemi Kluczborsko-Oleskiej

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna po raz drugi podjęła […]

Więcej
Okładka przewodnika kościołów drewnianych

Kościoły drewniane Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej

Publikacja wydana w 2012 roku przez Kluczborsko-Oleską Lokalną […]

Więcej