Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna organizuje w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa 2025 Jarmark Ziemi Kluczborsko-Oleskiej „Miodowo-mleczne smaki”. Impreza odbędzie się 12 września 2025 roku w godzinach od 9.00 do 17.00 na kluczborskim Rynku.
Z radością informujemy, że Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna otrzymała 144 400 zł dofinansowania na realizację zadania publicznego „Ziemia Kluczborsko-Oleska – jak tworzyć turystykę przyszłości?” w ramach rządowego programu „Program wsparcia turystyki. Edycja 2025”.
4 czerwca w gościnnych progach jednego z naszych członków - Karczma Myśliwska w Szumiradzie - odbyło się walne zebranie sprawozdawcze członków Kluczborsko-Oleskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej. Zarząd stowarzyszenia podsumował swoją działalność w roku 2024, uzyskując absolutorium.
Walory turystyczne ziemi kluczborskiej i oleskiej kuszą tych, którzy szukają ucieczki od zgiełku wielkich miast. Położona w północno-wschodniej części Opolszczyzny, bogata w przepiękne lasy, łąki, rzeczki i stawy jest jednym z najpiękniejszych jej zakątków i doskonałym miejscem do uprawiania turystyki, agroturystyki i ekoturystyki.
Powiat oleski położony jest na skrzyżowaniu historycznych szlaków handlowych: bursztynowego – z Bałtyku przez Morawy na południe Europy i solnego – z Krakowa przez Wrocław na zachód Europy.
Powiat Kluczborski szczyci się zabytkami, przypominającymi o średniowiecznych korzeniach miast i wsi.
Na szczególną uwagę zasługuje czternastowieczny kościół ewangelicki pw. Zbawiciela w Kluczborku. Warto też udać się do Byczyny – miasta o ciekawym układzie urbanistycznym ze świetnie zachowanymi murami obronnymi i fragmentami fosy z XIV-XV wieku.
Polecamy również wędrówki rowerowe trasą kościółków drewnianych – element naszego krajobrazu, świadczący nie tylko o historii budowlanej regionu, ale przede wszystkim o losach mieszkańców tych ziem.
Nasze tereny mają ogromne pszczelarskie tradycje. Nieskażona przyroda, obfitująca w pożytki nektarowe i spadziowe sprawiła, że miód jest symbolem regionu. Smakując go, wracamy na ukwieconą leśną polanę w upalny lipcowy dzień. Z dóbr natury korzystano tu od wieków, trudniąc się hodowlą pszczół i produkcją miodu.
Sposób przygotowania: Zamrożony propolis zetrzeć na tarce. 4 […]
Sposób przygotowania: Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, […]
Sposób przygotowania: Zamrożony propolis zetrzeć na tarce. 4 […]
Sposób przygotowania: Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, […]
Materiał zawiera pięć tras rowerowych po powiecie kluczborskim […]
To nowa odsłona cieszącej się dużym zainteresowaniem publikacji, […]
Mapa turystyczna powiatów kluczborskiego i oleskiego zawiera szlaki […]
Przewodnik po szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej. […]
Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna po raz drugi podjęła […]
Publikacja wydana w 2012 roku przez Kluczborsko-Oleską Lokalną […]