wtorek 3 grudnia 2024 3,9 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Aktualności

Trybunka wystawiennicza ze z stojącym obok leżakiem

Mamy nową stronę internetową i sprzęt promocyjny

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna w celu zapewnienia dostępności […]

Więcej
Konkurs plastyczny, rozstrzygnięcie - zdjęcie grupowe - laureaci i organizatorzy

Konkurs plastyczny „Opolska turystyka ma moc…” rozstrzygnięty

Podczas wernisażu wystawy konkursu plastycznego „Opolska turystyka ma […]

Więcej
Jarmark

Jarmark „Miodowo-mleczne smaki”

Jarmark Ziemi Kluczborsko-Oleskiej „Miodowo-mleczne smaki” za nami. Impreza, […]

Więcej

Dlaczego warto odwiedzić nasz region?

Unikalne bogactwo natury
Mnogość atrakcji turystycznych
Dziedzictwo kulturowe
Noclegi i gastronomia
Dostępność

O regionie

Walory turystyczne ziemi kluczborskiej i oleskiej kuszą tych, którzy szukają ucieczki od zgiełku wielkich miast. Położona w północno-wschodniej części Opolszczyzny, bogata w przepiękne lasy, łąki, rzeczki i stawy jest jednym z najpiękniejszych jej zakątków i doskonałym miejscem do uprawiania turystyki, agroturystyki i ekoturystyki.

Powiat oleski położony jest na skrzyżowaniu historycznych szlaków handlowych: bursztynowego – z Bałtyku przez Morawy na południe Europy i solnego – z Krakowa przez Wrocław na zachód Europy.

Powiat Kluczborski szczyci się zabytkami, przypominającymi o średniowiecznych korzeniach miast i wsi.

Na szczególną uwagę zasługuje czternastowieczny kościół ewangelicki pw. Zbawiciela w Kluczborku. Warto też udać się do Byczyny – miasta o ciekawym układzie urbanistycznym ze świetnie zachowanymi murami obronnymi i fragmentami fosy z XIV-XV wieku.

Polecamy również wędrówki rowerowe trasą kościółków drewnianych – element naszego krajobrazu, świadczący nie tylko o historii budowlanej regionu, ale przede wszystkim o losach mieszkańców tych ziem.

Nasze tereny mają ogromne pszczelarskie tradycje. Nieskażona przyroda, obfitująca w pożytki nektarowe i spadziowe sprawiła, że miód jest symbolem regionu. Smakując go, wracamy na ukwieconą leśną polanę w upalny lipcowy dzień. Z dóbr natury korzystano tu od wieków, trudniąc się hodowlą pszczół i produkcją miodu.

Kolaż zdjęć z regionu

Przepisy kulinarne

Danie obiadowe, noga z kaczki, kasza, marchew i buraki

Królik w miodzie

Sposób przygotowania: Królika obsypać solą, pieprzem (najlepiej białym) […]

Danie obiadowe, noga z kaczki, kasza, marchew i buraki
Danie obiadowe, naleśnik z serem i owocami, udekorowane bitą śmietaną i polewą czekoladową

Naleśniki z serem

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto ubić, wymieszać […]

Danie obiadowe, naleśnik z serem i owocami, udekorowane bitą śmietaną i polewą czekoladową
Deser lodowy udekorowany owocami, miętą i polewą czekoladową

Naturalne lody o smaku śmietankowo-miodowym z migdałami

Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo […]

Deser lodowy udekorowany owocami, miętą i polewą czekoladową
Pieczona gruszka z rozmarynem na talerzu

Wątróbki drobiowe w pieczonym jabłkuz miodowo-winnym sosem

Sposób przygotowania: Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na […]

Pieczona gruszka z rozmarynem na talerzu
Danie obiadowe, placki ziemniaczane z sosem grzybowymi sałatą

Medaliony drobiowe na plackach ziemniaczanych w sosie kurkowym

Sposób przygotowania: Przygotowujemy sos kurkowy. Oczyszczone kurki podsmażamy […]

Danie obiadowe, placki ziemniaczane z sosem grzybowymi sałatą
Danie obiadowe, noga z kaczki, kasza, marchew i buraki

Królik w miodzie

Sposób przygotowania: Królika obsypać solą, pieprzem (najlepiej białym) […]

Danie obiadowe, noga z kaczki, kasza, marchew i buraki
Danie obiadowe, naleśnik z serem i owocami, udekorowane bitą śmietaną i polewą czekoladową

Naleśniki z serem

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto ubić, wymieszać […]

Danie obiadowe, naleśnik z serem i owocami, udekorowane bitą śmietaną i polewą czekoladową
Deser lodowy udekorowany owocami, miętą i polewą czekoladową

Naturalne lody o smaku śmietankowo-miodowym z migdałami

Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo […]

Deser lodowy udekorowany owocami, miętą i polewą czekoladową
Pieczona gruszka z rozmarynem na talerzu

Wątróbki drobiowe w pieczonym jabłkuz miodowo-winnym sosem

Sposób przygotowania: Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na […]

Pieczona gruszka z rozmarynem na talerzu
Danie obiadowe, placki ziemniaczane z sosem grzybowymi sałatą

Medaliony drobiowe na plackach ziemniaczanych w sosie kurkowym

Sposób przygotowania: Przygotowujemy sos kurkowy. Oczyszczone kurki podsmażamy […]

Danie obiadowe, placki ziemniaczane z sosem grzybowymi sałatą

Publikacje

Okładka przewodnika rowerowego

Rowerem po Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej

Materiał zawiera pięć tras rowerowych po powiecie kluczborskim […]

Więcej
Okładka przewodnika ziemi kluczborsko-oleskiej

Ziemia Kluczborsko-Oleska na weekend

To nowa odsłona cieszącej się dużym zainteresowaniem publikacji, […]

Więcej
Okładka mapy turystycznej powiatu kluczborskiego

Mapa Turystyczna Powiatu Kluczborskiego i Powiatu Oleskiego

Mapa turystyczna powiatów kluczborskiego i oleskiego zawiera szlaki […]

Więcej
Okładka przewodnika kulinarnego na ziemi kluczborskiej i oleskiej

Miodowo-mleczne smaki. Szlak kulinarny Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej.

Przewodnik po szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej. […]

Więcej
Okładka płyty Monitoring ruchy turystycznego

Monitoring ruchu turystycznego na Ziemi Kluczborsko-Oleskiej

Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna po raz drugi podjęła […]

Więcej
Okładka przewodnika kościołów drewnianych

Kościoły drewniane Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej

Publikacja wydana w 2012 roku przez Kluczborsko-Oleską Lokalną […]

Więcej