wtorek 3 grudnia 2024 3,8 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W OLEŚNIE

Produkty oleskiej Spółdzielni są znane i cenione w całej Europie. W ofercie przetwórni znajduje się pełna gama produktów mleczarskich. Aktualnie pozyskuje ona mleko od około 500 dostawców z dwóch województw – opolskiego i śląskiego.

Wszystkie wyroby powstają według tradycyjnej receptury z początku XX wieku na bazie mleka bez dodatku konserwantów. Szeroki wybór wyrobów oleskiej Spółdzielni Mleczarskiej można nabyć w Sklepie Firmowym w Oleśnie przy ul. Dworcowej 20. Hitem jest masło „Ekstra z Olesna”. Od niedawna Spółdzielnia wprowadziła na rynek również Osełkę masła tradycyjną oraz Osełkę masła soloną. Ser twarogowy, wpisany na listę Produktów Tradycyjnych, jest od niedawna w sprzedaży również w postaci mielonej – w poręcznych wiaderkach.

Stanowi on bazę past twarogowych sprzedawanych w sklepie firmowym: wiosennej, koperkowej oraz czosnkowej. Spółdzielnia do celów promocyjnych produkuje tradycyjną oleską śmietankówkę, czyli spirytusową nalewkę na bazie śmietany. Robi ona furorę na targach i imprezach wystawienniczych wśród osób odwiedzających stoisko promujące Ziemię Kluczborską i Oleską.

OSM w Oleśnie współpracuje z Panią Anną Chęcińską-Dudek, Specjalistą ds żywienia, która sporządziła specjalnie dla Spółdzielni przepisy na różne potrawy na bazie produktów Spółdzielni, m.in. przepis na bułeczki z masłem czosnkowo-ziołowym. Produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej docierają regularnie do ponad 270 odbiorców na terenie województwa opolskiego i śląskiego.


OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W OLEŚNIE

Dodatkowe informacje:
Obiekt leży na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej „Miodowo-mleczne smaki”.Wyroby Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w OleśnieProdukty oleskiej Spółdzielni są znane i cenione w całej Europie. W ofercie przetwórni znajduje się pełna gama produktów mleczarskich m.in. mleko
masło
twaróg półtłusty
tłusty – klinek
pasty twarogowe
kefir
maślanka
śmietana i śmietanka. Aktualnie pozyskuje ona mleko od około 500 dostawców z dwóch województw – opolskiego i śląskiego. Wszystkie wyroby powstają według tradycyjnej receptury z początku XX wieku na bazie mleka bez dodatku konserwantów. Szeroki wybór wyrobów oleskiej Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej można nabyć w sklepie przyzakładowym.Masło ekstra z Olesna produkowane metodą tradycyjną
jest sztandarowym wyrobem Spółdzielni. Produkowane metodą okresową ze śmietanki ukwaszonej.Surowcem do ich produkcji jest ser twarogowy półtłusty. Proces wyrobu past jest tradycyjny i polega na rozdrobnieniu sera twarogowego (zmieleniu)
następnie miesza się go ze śmietanką pasteryzowaną w odpowiednich proporcjach i dozuje dodatki w zależności od rodzaju pasty (warzywa: szczypiorek
rzodkiewka
koperek
czosnek – uprzednio rozdrobnione) zgodnie z ustalonymi proporcjami. Następnie całość doprawia się solą i pieprzem i ponownie miesza do uzyskania jednolitej masy o konsystencji pasty.
left
right
close