Umyte golonki wkładamy do sporego garnka, nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na 1 godzinę. Z podanych składników (oprócz cebuli) przygotowujemy marynatę. Skórkę na golonkach nacinamy, zalewamy marynatą, mięso dobrze nią nacieramy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Co jakiś czas obracamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Golonki układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, obkładamy półplasterkami cebuli, polewamy marynatą i pieczemy około 40-45 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą.
Gdzie podają:
[recipe_related_object]
• 400-500 g golonki wieprzowej
• sól, pieprz
Marynata:
• 350 ml ciemnego piwa
• 200 ml mleka
• 4-5 ziaren ziela angielskiego
• 6 ziaren pieprzu czarnego
• 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
• 4 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
• 1 łyżka majeranku
• 1 łyżka kminku
• 2 liście laurowe
• 2 cebule pokrojone w półplasterki