wtorek 3 grudnia 2024 3,8 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Golonka Szefowej

Sposób przygotowania:

Umyte golonki wkładamy do sporego garnka, nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na 1 godzinę. Z podanych składników (oprócz cebuli) przygotowujemy marynatę. Skórkę na golonkach nacinamy, zalewamy marynatą, mięso dobrze nią nacieramy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Co jakiś czas obracamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Golonki układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, obkładamy półplasterkami cebuli, polewamy marynatą i pieczemy około 40-45 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustą.

Gdzie podają:

[recipe_related_object]

Gdzie podają:


Golonka Szefowej

• 400-500 g golonki wieprzowej

• sól, pieprz

Marynata:

• 350 ml ciemnego piwa

• 200 ml mleka

• 4-5 ziaren ziela angielskiego

• 6 ziaren pieprzu czarnego

• 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

• 4 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

• 1 łyżka majeranku

• 1 łyżka kminku

• 2 liście laurowe

• 2 cebule pokrojone w półplasterki

left
right
close