piątek 6 grudnia 2024 1,8 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Gruszka pieczona z prażonym słonecznikiem i migdałami na miodzie

Sposób przygotowania:

Umytą i obraną gruszkę kroimy w cienkie plastry do 4/5 długości owocu następnie pieczemy w piecu w temperaturze około 160°C z parowaniem (czas pieczenia jest uzależniony od gatunku i wielkości gruszki). Podczas obróbki termicznej polewamy gruszkę delikatnie miodem. Na patelni prażymy migdały i słonecznik. Po upieczeniu gruszkę układamy na talerzu, posypujemy migdałami, słonecznikiem oraz cynamonem, do dekoracji warto użyć listka świeżej mięty pieprzowej. Do przygotowania gruszki używany jest wyłącznie miód pozyskiwany z lokalnych pasiek pszczelarskich, dzięki czemu deser ma niezwykły smak.


Gruszka pieczona z prażonym słonecznikiem i migdałami na miodzie

• 1 gruszka

• 3 łyżeczki miodu spadziowego

• 1 łyżeczka migdałów

• 1 łyżeczka słonecznika

• szczypta cynamonu

left
right
close