piątek 6 grudnia 2024 1,8 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Karp zapiekany w cebuli i sosie śmietanowym

Sposób przygotowania:

Karpia dokładnie czyścimy, kroimy w dzwonki, nacieramy mieszanką oliwy, soli, pieprzu, kolendry, odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Schłodzonego karpia obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Na drugiej patelni smażymy pokrojoną
cebulę na złoty kolor, dodajemy sól, pieprz i kwaśną śmietanę 18%. Karpia układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch wykładamy usmażoną cebulę i zapiekamy w piekarniku.


Karp zapiekany w cebuli i sosie śmietanowym

• 1 karp

• 200 g mąki

• masło klarowane

• 1 kwaśna śmietana 18%

• 1 cebula

• oliwa

• sól, pierz

• kolendra

left
right
close