Królika obsypać solą, pieprzem (najlepiej białym) oraz tymiankiem, ułożyć w naczyniu nogi i comber przekrojony na pół. Przygotować zalewę: miód, wino i olej połączyć, dobrze wymieszać i zalać królika. Pozostawić na 3–4 godziny przekładając ze dwa razy. Następnie wyjąć z zalewy osuszyć i krótko obsmażyć na patelni na 1 łyżce oleju z obu stron. Ułożyć w rondlu, podlać pozostałą marynatą i zacząć dusić pod przykryciem. Po ok. 20–30 minutach dodać 2 łyżki masła. Dalej dusić około 30 minut – może być w piekarniku w 170–180°C. Pilnować, żeby królik się nie wysuszył, od czasu do czasu podlewając sosem. W razie potrzeby podlać ciepłą wodą. Przed wyjęciem sprawdzić czy jest miękki.
Jeśli tak, to polać go jeszcze raz sosem z pieczenia i pozostawić w naczyniu jakieś 10 minut. Podawać z ziemniakami puree lub kaszą gryczaną i z buraczkami. Smacznego.
• 1 sprawiony królik pokrojony na części
• 2 łyżki miodu
• 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz do smaku
• tymianek suszony lub świeży