piątek 6 grudnia 2024 1,1 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Królik w sosie miodowo-musztardowym z puree ziemniaczanym i glazurowaną marchewką

Sposób przygotowania:

Królika porcjujemy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą i czarnym pieprzem. Z mleka i 4 łyżek miodu przygotowujemy marynatę, w której moczymy mięso przez 6h. Moczone w marynacie mięso nabiera wyjątkowego aromatu, staje się bardziej soczyste i kruche. Po upływie 6h, w dużym rondlu rozpuszczamy masło i obsmażamy królika z obu stron. Następnie odkładamy na chwilę na talerz. Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę i dolewamy białego wina. Wrzucamy liście laurowe i tymianek. Gdy alkohol zredukuje się o połowę, wkładamy królika do rondla i dolewamy 450 ml bulionu warzywnego i dusimy pod przykryciem przez 60 min. Gdy mięso zmięknie, odkładamy je ponownie na talerz, a powstały sos miksujemy dokładnie blenderem. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu, musztardę, śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i ponownie zagotowujemy. Porcję królika w sosie układamy na talerzu razem z puree ziemniaczanym i glazurowaną marchewkę.

Tak przygotowane danie najlepiej smakuje z lampką wytrawnego białego wina.

Gdzie podają:


Królik w sosie miodowo-musztardowym z puree ziemniaczanym i glazurowaną marchewką

• 1 królik (około 1,5 kg)

• 1/2 l mleka

• 6 łyżek miodu

• 5 łyżek klarowanego masła

• sól morska

• 1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu

• 1 duża biała cebula drobno pokrojona

• 200 ml białego wytrawnego wina

• 8 gałązek tymianku

• 2 liście laurowe

• 600-700 ml wywaru warzywnego

• 1 łyżka musztardy Dijon

• 1 łyżka musztardy francuskiej

• 100 ml śmietany 18%

left
right
close