piątek 6 grudnia 2024 1,1 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Miodowa kaczka

Sposób przygotowania:

Kaczkę umyć, oczyścić i osuszyć, następnie jabłka pokroić w ósemki, pozostałe składniki połączyć razem i natrzeć kaczkę na zewnątrz i od środka. Pozostawić w lodówce na min. 3 godz. Miód w marynacie nada potrawie specyficzny smak, delikatność i wytworność. Po 3 godz. wyjąć kaczkę z chłodni włożyć do środka pokrojone jabłka, kaczkę umieścić w rękawie i piec w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 90 min.

Z uzyskanego sosu własnego, który zgromadzi się w rękawie, przygotować sos poprzez dodanie do niego 1,5 łyżki żurawiny ze słoiczka, doprawić do smaku. Kaczkę pokroić na cztery części i podawać z kluskami i czerwoną kapustą.


Miodowa kaczka

• 1 kaczka w całości

• 2 łyżki miodu

• 2 łyżeczki świeżo startego imbiru

• 1 łyżeczka papryki słodkiej

• 1 łyżeczka przyprawy kucharek

• 1/2 łyżeczki kurkumy

• 2 ząbki czosnku

• 2 jabłka

left
right
close