Kaczkę umyć, oczyścić i osuszyć, następnie jabłka pokroić w ósemki, pozostałe składniki połączyć razem i natrzeć kaczkę na zewnątrz i od środka. Pozostawić w lodówce na min. 3 godz. Miód w marynacie nada potrawie specyficzny smak, delikatność i wytworność. Po 3 godz. wyjąć kaczkę z chłodni włożyć do środka pokrojone jabłka, kaczkę umieścić w rękawie i piec w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 90 min.
Z uzyskanego sosu własnego, który zgromadzi się w rękawie, przygotować sos poprzez dodanie do niego 1,5 łyżki żurawiny ze słoiczka, doprawić do smaku. Kaczkę pokroić na cztery części i podawać z kluskami i czerwoną kapustą.
• 1 kaczka w całości
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 łyżeczka przyprawy kucharek
• 1/2 łyżeczki kurkumy
• 2 ząbki czosnku
• 2 jabłka