Kakao wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia w dużej misce i odstawić. Miód zagotować z przyprawą i na chwilę odstawić, a następnie dodać masło, tak aby się rozpuściło. Poczekać, aż masa przestygnie (może być ciepła, jednak niegorąca). W śmietanie rozpuścić sodę i odstawić (po dodaniu sody, śmietana zwiększy swoją objętość). Jajka i żółtka ubić na pianę oraz dodać cukier. Ubite jajka wlewać do mąki delikatnie mieszając, dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą (ciasto będzie dosyć rzadkie). Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce (w tym czasie ciasto mocno stężeje). Następnego dnia ciasto wałkować (bez podsypywania mąką) na 3-4 milimetry i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki układać w dość dużych odstępach od siebie. Piec w 180 stopniach przez 6-7 minut. Upieczone pierniczki wystudzić na kratce kuchennej, polukrować i odstawić do wyschnięcia (np. na całą noc). Następnie przełożyć do puszek i wynieść do chłodnego pomieszczenia. Aby pierniki zachowały swą miękkość, należy je trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podana receptura jest na mniej więcej sześć blaszek pierników.
Sposób przygotowania lukru:
Białko ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Gdyby lukier był zbyt rzadki, dosypać odrobinę cukru pudru.
• 1 kostka masła
• 1 szklanka miodu
• 1 kg mąki
• 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
• 2 łyżki kakao
• 1 przyprawa do pierników
• 1 łyżka sody
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 2 całe jajka
• 4 żółtka
• 1,5 szklanki cukru lukier
• jedno białko,
• 120 g cukru pudru,
• można dodać np. sok z cytryny lub olejek