wtorek 3 grudnia 2024 3,9 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Naleśniki na słodko z masą serowo-miodową i posypką z prażonych migdałów lub suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, tak by powstało gładkie ciasto naleśnikowe o półpłynnej konsystencji. Odstaw ciasto na 30 minut. Twarożek wymieszaj dokładnie z miodem. Usmaż naleśniki na złoty kolor, na rozgrzaną patelnię wrzuć migdały (pokrojone w słupki) i praż na średnim ogniu aż do zrumienienia. Gotowe naleśniki przekładaj masą serowo-miodową, składaj w dowolny sposób np. w rożek, rulon, trójkąt. Posyp prażonymi migdałami lub suszoną żurawiną. Gotowe.


Naleśniki na słodko z masą serowo-miodową i posypką z prażonych migdałów lub suszonej żurawiny

• 75 g mąki

• 100 ml mleka

• 1 jajko

• szczypta soli

• 20 g migdałów pokrojonych w słupki lub 10 g suszonej żurawiny

• 2 łyżki cukru

• 250 g kremowego twarożku

• 2 łyżki miodu

• 1 łyżka margaryny do smażenia

left
right
close