Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, jajko i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, tak by powstało gładkie ciasto naleśnikowe o półpłynnej konsystencji. Odstaw ciasto na 30 minut. Twarożek wymieszaj dokładnie z miodem. Usmaż naleśniki na złoty kolor, na rozgrzaną patelnię wrzuć migdały (pokrojone w słupki) i praż na średnim ogniu aż do zrumienienia. Gotowe naleśniki przekładaj masą serowo-miodową, składaj w dowolny sposób np. w rożek, rulon, trójkąt. Posyp prażonymi migdałami lub suszoną żurawiną. Gotowe.
• 75 g mąki
• 100 ml mleka
• 1 jajko
• szczypta soli
• 20 g migdałów pokrojonych w słupki lub 10 g suszonej żurawiny
• 2 łyżki cukru
• 250 g kremowego twarożku
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka margaryny do smażenia