piątek 6 grudnia 2024 1,8 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Naleśniki z serem

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto ubić, wymieszać na jednolitą masę i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie należy przygotować masę serową. Jajko i cukier waniliowy ubić na parze i dodać do pozostałych składników. Gotową masę smarujemy na usmażone naleśniki, zwijamy według uznania w kopertę bądź rulonik. Naleśniki można serwować posypane cukrem pudrem, cukrem waniliowym z bitą śmietaną, owocami lub sosem owocowym.


Naleśniki z serem

ciasto:

• 250 g mąki pszennej

• 2 jajka

• 250 g mleka

• 250 g wody

• 1/2 łyżeczki soli

• 1/2 łyżeczki cukru

• 30 g masła roztopionego i ostudzonego

• olej do smażenia

masa serowa:

• 1 jajko

• 40 g cukru waniliowego

• 100 g śmietany

• 500 g twarogu (zmielonego dwukrotnie przez maszynkę)

left
right
close