Wszystkie składniki na ciasto ubić, wymieszać na jednolitą masę i smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie należy przygotować masę serową. Jajko i cukier waniliowy ubić na parze i dodać do pozostałych składników. Gotową masę smarujemy na usmażone naleśniki, zwijamy według uznania w kopertę bądź rulonik. Naleśniki można serwować posypane cukrem pudrem, cukrem waniliowym z bitą śmietaną, owocami lub sosem owocowym.
ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 2 jajka
• 250 g mleka
• 250 g wody
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki cukru
• 30 g masła roztopionego i ostudzonego
• olej do smażenia
masa serowa:
• 1 jajko
• 40 g cukru waniliowego
• 100 g śmietany
• 500 g twarogu (zmielonego dwukrotnie przez maszynkę)