Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy miód nieustanie mieszając. Następnie dodajemy uprażone wcześniej migdały. Ubijamy oleską śmietanę na sztywno. Małymi partiami dodajemy do masy, bardzo delikatnie mieszając do połączenia składników. Wyjątkowy smak oleskiej śmietany sprawi, że lody będą naturalnie delikatne.
Przygotowujemy pojemniki (foremki), do których przekładać będziemy gotową masę. Pojemniki staramy się wypełnić w 3/4 pojemności. Wkładamy do zamrażarki. Po ok. 4 – 5 godzinach lody są zazwyczaj gotowe. Po nocy twardnieją, trzeba je wyjąć z lodówki na 20 minut przed podaniem. Porcjujemy wedle uznania – lody można pokroić w plastry lub nakładać gałkownicą. Dekorujemy bitą śmietaną i miodem.
• 0,5 l oleskiej śmietany „Kremówki”
• 4 jajka (ekologiczne)
• 50 g cukru
• 100 g miodu
• płatki migdałowe