piątek 6 grudnia 2024 1,8 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Oleskie ciasteczka z maszynki

Sposób przygotowania:

Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem, dodać cukier wanilinowy, żółtka i krótko zagnieść ciasto do uzyskania
jednolitej konsystencji. Zarobione ciasto schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do wyciskania ciastek. Wkładać porcje schłodzonego ciasta i wyciskać ciasteczka. Układać na blaszce i wkładać do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec na złoty kolor ok. 15 minut. Wychłodzić i dekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Przygotowanie lukru

Cukier i kwasek wymieszać z wodą i ucierać do uzyskania gęstej konsystencji.
 

Przygotowanie polewy czekoladowej

Margarynę rozpuścić w garnku z cukrem i mlekiem, dodać kakao i intensywnie mieszać do zagotowania.
Lekko wychłodzić i polewać ciastka.

Wykonanie ciasteczek jest proste i szybkie. Aby polepszyć walory smakowe, można do ciasta dodać zmielonych orzechów włoskich. Dodatek masła oleskiego powoduje, że wyroby są wyjątkowo kruche i smaczne. Ciasteczka są serwowane na przyjęcia komunijne, weselne i różne przyjęcia rodzinne.

Degustacja może odbywać się w pracowni gastronomicznej ZSZ w Oleśnie od września do czerwca po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Gdzie podają:


Oleskie ciasteczka z maszynki

ciasteczka

• 1 kg mąki pszennej

• 0,6 kg masła oleskiego

• 0,3 kg cukru pudru

• 6-7 żółtek

• 1 szt. cukru wanilinowego

• 1-2 łyżki śmietany oleskiej 18%

lukier

• 20 ml zimnej wody

• 130 g cukru pudru

• odrobina kwasku cytrynowego

polewa czekoladowa

• 60 g margaryny

• 60 g cukru • 1łyżka mleka

• 1 duża łyżka kakao

left
right
close