Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem, dodać cukier wanilinowy, żółtka i krótko zagnieść ciasto do uzyskania
jednolitej konsystencji. Zarobione ciasto schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do wyciskania ciastek. Wkładać porcje schłodzonego ciasta i wyciskać ciasteczka. Układać na blaszce i wkładać do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec na złoty kolor ok. 15 minut. Wychłodzić i dekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Przygotowanie lukru
Cukier i kwasek wymieszać z wodą i ucierać do uzyskania gęstej konsystencji.
Przygotowanie polewy czekoladowej
Margarynę rozpuścić w garnku z cukrem i mlekiem, dodać kakao i intensywnie mieszać do zagotowania.
Lekko wychłodzić i polewać ciastka.
Wykonanie ciasteczek jest proste i szybkie. Aby polepszyć walory smakowe, można do ciasta dodać zmielonych orzechów włoskich. Dodatek masła oleskiego powoduje, że wyroby są wyjątkowo kruche i smaczne. Ciasteczka są serwowane na przyjęcia komunijne, weselne i różne przyjęcia rodzinne.
Degustacja może odbywać się w pracowni gastronomicznej ZSZ w Oleśnie od września do czerwca po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.
ciasteczka
• 1 kg mąki pszennej
• 0,6 kg masła oleskiego
• 0,3 kg cukru pudru
• 6-7 żółtek
• 1 szt. cukru wanilinowego
• 1-2 łyżki śmietany oleskiej 18%
lukier
• 20 ml zimnej wody
• 130 g cukru pudru
• odrobina kwasku cytrynowego
polewa czekoladowa
• 60 g margaryny
• 60 g cukru • 1łyżka mleka
• 1 duża łyżka kakao