Pomidora pociąć na cienkie plastry, szczypiorek drobno posiekać, szynkę pokroić na małe kosteczki. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo żółtka, mleko, mąkę i przyprawy. Gotowe ciasto wymieszać z szynką i szczypiorkiem. Gotową powstałą masę wylewamy na uprzednio nagrzaną patelnię i układamy pokrojone plastry pomidora. Smażymy na złoty kolor.
Puszysta konsystencja i wspaniały kolor sprawia, że omlet jest częstym gościem zestawu śniadaniowego. Lokalne pyszne mleko sprawia, że potrawa staje się wilgotna i puszysta. Wachlarz warzyw dodanych do omleta jest kwestią gustu każdego smakosza.
• jajka
• 2 łyżki mąki
• 50 g pomidora
• 50 g szczypiorku
• 50 g szynki
• sól, pieprz
• 2 łyżki mleka