piątek 6 grudnia 2024 1,8 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Omlet Joanny

Sposób przygotowania:

Pomidora pociąć na cienkie plastry, szczypiorek drobno posiekać, szynkę pokroić na małe kosteczki. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo żółtka, mleko, mąkę i przyprawy. Gotowe ciasto wymieszać z szynką i szczypiorkiem. Gotową powstałą masę wylewamy na uprzednio nagrzaną patelnię i układamy pokrojone plastry pomidora. Smażymy na złoty kolor.

Puszysta konsystencja i wspaniały kolor sprawia, że omlet jest częstym gościem zestawu śniadaniowego. Lokalne pyszne mleko sprawia, że potrawa staje się wilgotna i puszysta. Wachlarz warzyw dodanych do omleta jest kwestią gustu każdego smakosza.


Omlet Joanny

• jajka

• 2 łyżki mąki

• 50 g pomidora

• 50 g szczypiorku

• 50 g szynki

• sól, pieprz

• 2 łyżki mleka

left
right
close