wtorek 3 grudnia 2024 3,7 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Pasta z wędzoną makrelą lub awokado i twarogiem

Sposób przygotowania:

Pasta z makrelą
Makrelę bardzo dokładnie obrać ze skóry i ości, rozdrobnić na małe kawałeczki. Cebulę i zieloną pietruszkę drobno posiekać (kilka lisków pietruszki zostawić do dekoracji). Rozdrobniony widelcem twaróg włożyć do miski, dodać makrelę, cebulę, śmietanę i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie ugnieść widelcem. Pastę nakładać na trójkąciki razowego chleba z dodatkiem ziaren słonecznika. Udekorować listkami zielonej pietruszki i prażonym ziarnami słonecznika.


Pasta z awokado
Awokado obrać, wyjąć pestkę, a miąższ rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Jajko na twardo obrać ze skorupki i również rozgnieść widelcem. Szalotkę drobno posiekać i wymieszać z awokado i rozgniecionym jajkiem. Dodać twarożek śmietankowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Podawać z ciemnym pieczywem (pumperniklem lub chlebem razowym na miodzie). Na kanapkach ułóż plasterki jajka na twardo i listki rukoli.

Gdzie podają:

STARA IZBA Jolanta Schatt

Pasta z wędzoną makrelą lub awokado i twarogiem

Na pastę z makrelą:

• 1 wędzona makrela

• 1 czerwona cebula

• 200 g twarogu

• 2 łyżki gęstej śmietany

• 1/2 pęczka zielonej pietruszki

• sól, pieprz

• łyżka ziaren słonecznika uprażonych na patelni

Na pastę z avocado:

• 1 dojrzałe awokado

• 2 łyżki soku z cytryny

• 1 szalotka

• 1 jajko na twardo

• 200 g twarożku śmietankowego

• sól, pieprz, czosnek granulowany

• jajko na twardo i listki rukoli do dekoracji

left
right
close