Pasta z makrelą
Makrelę bardzo dokładnie obrać ze skóry i ości, rozdrobnić na małe kawałeczki. Cebulę i zieloną pietruszkę drobno posiekać (kilka lisków pietruszki zostawić do dekoracji). Rozdrobniony widelcem twaróg włożyć do miski, dodać makrelę, cebulę, śmietanę i pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie ugnieść widelcem. Pastę nakładać na trójkąciki razowego chleba z dodatkiem ziaren słonecznika. Udekorować listkami zielonej pietruszki i prażonym ziarnami słonecznika.
Pasta z awokado
Awokado obrać, wyjąć pestkę, a miąższ rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny. Jajko na twardo obrać ze skorupki i również rozgnieść widelcem. Szalotkę drobno posiekać i wymieszać z awokado i rozgniecionym jajkiem. Dodać twarożek śmietankowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Podawać z ciemnym pieczywem (pumperniklem lub chlebem razowym na miodzie). Na kanapkach ułóż plasterki jajka na twardo i listki rukoli.
Na pastę z makrelą:
• 1 wędzona makrela
• 1 czerwona cebula
• 200 g twarogu
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 1/2 pęczka zielonej pietruszki
• sól, pieprz
• łyżka ziaren słonecznika uprażonych na patelni
Na pastę z avocado:
• 1 dojrzałe awokado
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 szalotka
• 1 jajko na twardo
• 200 g twarożku śmietankowego
• sól, pieprz, czosnek granulowany
• jajko na twardo i listki rukoli do dekoracji