wtorek 3 grudnia 2024 3,7 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Pierogi z serem białym lub kozim

Sposób przygotowania

Przygotować farsz: cebulkę podsmażyć na maśle na szklisty kolor, ziemniaki ugotować i przemielić przez maszynkę, dodać do nich zeszkloną cebulkę i ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, szklanką wykroić kółka. Na środek każdego kółka nakładać po ok. łyżeczce farszu i składać kółko na pół, zlepiając brzegi. Sklejone, surowe pierogi najlepiej przykryć ściereczką, żeby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Podawać ze śmietaną, jogurtem lub kefirem. Do wykonania pysznych pierogów potrzebna jest odrobina serca gospodyni, dzięki temu się nie rozgotują. 😉


Pierogi z serem białym lub kozim

ciasto:

• 1 kg mąki

• 1 jajko

• szczypta soli

• 2 łyżki oleju

• szklanka ciepłej wody

farsz:

• 1 kg ziemniaków

• 350 g sera białego (może być też kozi)

• cebula

• masło

• sól, pieprz

left
right
close