Przygotować farsz: cebulkę podsmażyć na maśle na szklisty kolor, ziemniaki ugotować i przemielić przez maszynkę, dodać do nich zeszkloną cebulkę i ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, szklanką wykroić kółka. Na środek każdego kółka nakładać po ok. łyżeczce farszu i składać kółko na pół, zlepiając brzegi. Sklejone, surowe pierogi najlepiej przykryć ściereczką, żeby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie, aż pierogi wypłyną na powierzchnię. Podawać ze śmietaną, jogurtem lub kefirem. Do wykonania pysznych pierogów potrzebna jest odrobina serca gospodyni, dzięki temu się nie rozgotują. 😉
ciasto:
• 1 kg mąki
• 1 jajko
• szczypta soli
• 2 łyżki oleju
• szklanka ciepłej wody
farsz:
• 1 kg ziemniaków
• 350 g sera białego (może być też kozi)
• cebula
• masło
• sól, pieprz