Miód, olej i wodę zmiksować, dodać pozostałe składniki i odstawić na 10 min. Na wysmarowaną tłuszczem formę nakładać łyżką masę owsianą. Piec około 30 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić. Wspaniale smakują ze szklanką mleka lub herbatą ze świeżej mięty osłodzonej łyżeczką miodu. Ciasteczka z płatków owsianych są nie tylko pyszne, ale mają również właściwości prozdrowotne, ponieważ zawierają cenne dla naszego zdrowia składniki.
Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także zawiera najlepszy zestaw aminokwasów i błonnik. Owies, w połączeniu z mlekiem dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych aminokwasów. Orzechy włoskie są również bogatym źródłem wartościowego białka, błonnika, wielu witamin i minerałów. Rodzynki, oprócz błonnika, zawierają magnez i witaminy z grupy B, poprawiają więc naszą koncentrację. Zawierają również witaminy C oraz E, a także potas, cynk i żelazo. Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. I kto by pomyślał, że w tych niepozornych ciasteczkach kryje się tyle skarbów. Smacznego.
• 4 szklanki płatków owsianych
• 5 łyżek miodu
• 3/4 szklanki wody
• 1/3 szklanki oleju
• pół szklanki rodzynków
• pół szklanki posiekanych orzechów
• tłuszcz do formy