Do potrawy wykorzystujemy składniki lokalne: ziemniaki z własnego pola, kurki z okolicznych lasów, nabiał, mięso, miód z okolicznych gospodarstw, zioła z przydomowego ogródka Polędwiczki wieprzowe – marynujemy ok. 2 godziny, następnie grillujemy lub smażymy. Sos kurkowy – masło rozpuszczamy, dodajemy cebulę i dusimy, dodajemy odrobinę miodu. Następnie wlewamy słodką śmietankę i wolno gotujemy; doprawiamy solą i pieprzem. Placki ziemniaczane – ziemniaki ucieramy, dodajemy cebulę w kostkę uprzednio pokrojoną, jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Pieczemy mniejsze lub większe placuszki. Na talerz wykładamy sos kurkowy, na sos mięso, a obok placuszki ziemniaczane. Danie dobrze komponuje się z lampką białego lub czerwonego wina sycylijskiego.
placuszki ziemniaczane
• 250 g ziemniaków
• 1/4 cebuli • 1 jajko
• 1,5 łyżki mąki pszennej
• sól, pieprz
sos kurkowy
• 60 g kurek • 1/2 cebuli
• 1/2 łyżki masła klarowanego
• 1/2 szklanki śmietany 30%
• sól, pieprz
mięso
• 180 g polędwiczki wieprzowej
• marynata: olej, rozmaryn, pieprz, sól, czosnek, miód