wtorek 3 grudnia 2024 3,7 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Polędwiczki wieprzowe na sosie kurkowym, w towarzystwie placuszków ziemniaczanych

Sposób przygotowania:

Do potrawy wykorzystujemy składniki lokalne: ziemniaki z własnego pola, kurki z okolicznych lasów, nabiał, mięso, miód z okolicznych gospodarstw, zioła z przydomowego ogródka Polędwiczki wieprzowe – marynujemy ok. 2 godziny, następnie grillujemy lub smażymy. Sos kurkowy – masło rozpuszczamy, dodajemy cebulę i dusimy, dodajemy odrobinę miodu. Następnie wlewamy słodką śmietankę i wolno gotujemy; doprawiamy solą i pieprzem. Placki ziemniaczane – ziemniaki ucieramy, dodajemy cebulę w kostkę uprzednio pokrojoną, jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Pieczemy mniejsze lub większe placuszki. Na talerz wykładamy sos kurkowy, na sos mięso, a obok placuszki ziemniaczane. Danie dobrze komponuje się z lampką białego lub czerwonego wina sycylijskiego.

Gdzie podają:

RESTAURACJA ALEXANDRA

Polędwiczki wieprzowe na sosie kurkowym, w towarzystwie placuszków ziemniaczanych

placuszki ziemniaczane

• 250 g ziemniaków

• 1/4 cebuli • 1 jajko

• 1,5 łyżki mąki pszennej

• sól, pieprz

sos kurkowy

• 60 g kurek • 1/2 cebuli

• 1/2 łyżki masła klarowanego

• 1/2 szklanki śmietany 30%

• sól, pieprz

mięso

• 180 g polędwiczki wieprzowej

• marynata: olej, rozmaryn, pieprz, sól, czosnek, miód

left
right
close