wtorek 3 grudnia 2024 3,7 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Przysmak drwala

Sposób przygotowania:

Karczek (nie rozbijać) posypać solą i pieprzem, usmażyć na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni, po 2 minuty z każdej strony. Ketchup wymieszać z miodem, zalać mięso i dusić ok. 3 minuty. Grzanki posmarować masłem czosnkowym i upiec na złoty kolor (w piekarniku lub na patelni). Sałatę porwać na drobne części. Pomidora pokroić na 3-4 części, ogórka w plastry. Na talerzu ułożyć sałatę, na niej pomidora, ogórka i polać sosem vinegrette, obok ułożyć mięso polane powstałym sosem oraz grzanki.


Przysmak drwala

• 3 plastry karczku (po ok. 90g)

• 2 łyżki łagodnego ketchupu

• 1 łyżka miodu

• sól, pieprz

• 2 łyżki oliwy lub oleju

• 5 kromek bagietki

• masło czosnkowe

• 1 pomidor

• 1/3 ogórka

• 1 główka sałaty lodowej

left
right
close