piątek 6 grudnia 2024 1,8 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Świąteczne pierniczki Gabrysi

[et_pb_section admin_label=”section”] [et_pb_row admin_label=”row”] [et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]
Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód i cukier. Po przestudzeniu dodać przyprawy, jajka, kakao, a następnie połączyć z mąką pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną. Masę dobrze wyrobić. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm lekko podsypać mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180 st.C. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Lukrować lub dekorować
po upieczeniu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku).

Pierniczki dobrze przechowują się nawet kilka miesięcy. Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później. Pierniki sporządzane są według tradycyjnego rodzinnego przepisu. Głównymi składnikami w przepisie jest lokalna mąka pszenna, masło będące wyrobem oleskiej mleczarni, miód z zaprzyjaźnionej pasieki oraz ekologiczne jajka. Miód dodaje wyjątkowej słodyczy, natomiast mąka i masło stanowią bazę do ciasta. Pierniczki jako świąteczny wypiek podawane są od 1 listopada do 28 lutego. Najlepiej smakują jako słodki dodatek do kawy.

[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]

Gdzie podają:

HOTEL OLESNO

Świąteczne pierniczki Gabrysi

• 1,1 kg mąki pszennej z lokalnego młyna

• 0,5 kg miodu

• 4 jajka (ekologiczne)

• 1 łyżka kakao

• 250 g cukru

• 100 g masła oleskiego

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• przyprawy do smaku: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa

left
right
close