Masło rozpuścić w garnuszku, dodać miód i cukier. Po przestudzeniu dodać przyprawy, jajka, kakao, a następnie połączyć z mąką pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną. Masę dobrze wyrobić. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm lekko podsypać mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 180 st.C. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Lukrować lub dekorować
po upieczeniu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku).
Pierniczki dobrze przechowują się nawet kilka miesięcy. Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później. Pierniki sporządzane są według tradycyjnego rodzinnego przepisu. Głównymi składnikami w przepisie jest lokalna mąka pszenna, masło będące wyrobem oleskiej mleczarni, miód z zaprzyjaźnionej pasieki oraz ekologiczne jajka. Miód dodaje wyjątkowej słodyczy, natomiast mąka i masło stanowią bazę do ciasta. Pierniczki jako świąteczny wypiek podawane są od 1 listopada do 28 lutego. Najlepiej smakują jako słodki dodatek do kawy.
• 1,1 kg mąki pszennej z lokalnego młyna
• 0,5 kg miodu
• 4 jajka (ekologiczne)
• 1 łyżka kakao
• 250 g cukru
• 100 g masła oleskiego
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• przyprawy do smaku: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa