Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, posiekane schłodzone masło, wodę, jajko i zagnieść szybko ciasto, a następnie owinąć folią spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki. Ucierać w misce jajka z cukrem, dodawać stopniowo twaróg i śmietanę aż powstanie pulchna masa, na końcu dodać startą skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Formę do tarty nasmarować masłem, oprószyć bułką tartą wylepić wcześniej przygotowanym ciastem. Następnie wylać masę serową, można całość udekorować rodzynkami, migdałami lub sezonowymi owocami. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec ok. 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
ciasto:
• 2 szklanki mąki krupczatki
• 1/2 kostki masła
• 1/2 szklanki cukru
• 1 jajko
• 3 łyżki ciepłej wody
• szczypta soli
masa twarożkowa:
• 2 kostki twarogu półtłustego
• 3/4 szklanki śmietany
• 1/2 szklanki cukru
• 4 jajka
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub opak. budyniu waniliowego
• 1 łyżka startej skórki z cytryny
• szczypta soli