piątek 6 grudnia 2024 1,1 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Wątróbki drobiowe w pieczonym jabłkuz miodowo-winnym sosem

Sposób przygotowania:

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy wątróbki na mocnym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka smarujemy miodem, który doda słodyczy i złocistej glazury. Następnie faszerujemy je podsmażonymi wątróbkami, wkładamy do rozgrzanego do 160°C pieca i pieczemy przez 20–25 min. Do rondelka wlewamy miód, ocet balsamiczny i czerwone wino. Podgrzewamy i dorzucamy wiśnie. Następnie cały sos miksujemy dokładnie blenderem. Doprawiamy do smaku. Pieczone jabłka z wątróbkami podajemy z sosem miodowo-winnym, rozmarynem i lampką czerwonego wina.


Wątróbki drobiowe w pieczonym jabłkuz miodowo-winnym sosem

• 1 kg wątróbki drobiowej

• 4 duże, ładne jabłka

• 4 łyżki miodu

• sól morska

• 3 łyżki klarowanego masła

• 1 łyżeczka młotkowanego czarnego pieprzu

• 1 biała cebula pokrojona w pióra

• 60 ml czerwonego półwytrawnego wina

• 50 ml octu balsamicznego

• 100 g wiśni bez pestek

left
right
close