Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy wątróbki na mocnym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Z jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka smarujemy miodem, który doda słodyczy i złocistej glazury. Następnie faszerujemy je podsmażonymi wątróbkami, wkładamy do rozgrzanego do 160°C pieca i pieczemy przez 20–25 min. Do rondelka wlewamy miód, ocet balsamiczny i czerwone wino. Podgrzewamy i dorzucamy wiśnie. Następnie cały sos miksujemy dokładnie blenderem. Doprawiamy do smaku. Pieczone jabłka z wątróbkami podajemy z sosem miodowo-winnym, rozmarynem i lampką czerwonego wina.
• 1 kg wątróbki drobiowej
• 4 duże, ładne jabłka
• 4 łyżki miodu
• sól morska
• 3 łyżki klarowanego masła
• 1 łyżeczka młotkowanego czarnego pieprzu
• 1 biała cebula pokrojona w pióra
• 60 ml czerwonego półwytrawnego wina
• 50 ml octu balsamicznego
• 100 g wiśni bez pestek