Mięso myjemy i kroimy na ok. 150 gramowe plastry, wkładamy do marynaty na kilka godzin. Rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i nadal smażymy na wolnym ogniu. Mięso wyciągamy z marynaty, osuszamy, rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy farsz na mięsie i formujemy roladę. Kładziemy na roladę 20 g masła, zwijamy powstały zraz w folię aluminiową jak cukierek. Pieczemy ok. 125 min, w temp. 125°C. Zrazy można serwować z kluskami śląskimi i modrą kapustą wg uznania.
• 600 g udźca z jelenia (oczyszczonego z błon)
• 500 ml mleka (do marynaty)
• 2 ząbki czosnku (do marynaty)
• gałązka rozmarynu (do marynaty)
• 150 g borowików
• 150 g podgrzybków
• 100 g cebuli (pokrojona w kostkę)
• 70 g masła (do smażenia)
• 1 ząbek czosnku