wtorek 3 grudnia 2024 3,7 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Zupa grzybiarza

Kurki blanszujemy, odcedzamy i zalewamy 100 ml zimnego mleka. Borowiki i podgrzybki gotujemy, aby uzyskać wywar. Rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony w paseczki boczek i lekko podsmażamy, dodajemy pokrojoną cebulę i całość podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Kurki, podgrzybki, borowiki odcedzamy i kroimy w większą kostkę, następnie dorzucamy do boczku z cebulką. Na małym ogniu przesmażamy całość, dolewamy 400 ml wywaru z grzybów i pozostałe 300 ml mleka, całość zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, można posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Gdzie podają:

KARCZMA MYŚLIWSKA

Zupa grzybiarza

• 100 g kurek

• 100 g podgrzybków

• 100 g borowików

• 100 g boczku wędzonego (chudego)

• 50 g cebuli (pokrojonej w drobną kostkę)

• 400 ml mleka

• 1 łyżka masła

• 400 ml wywaru grzybowego

left
right
close