Kurki blanszujemy, odcedzamy i zalewamy 100 ml zimnego mleka. Borowiki i podgrzybki gotujemy, aby uzyskać wywar. Rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony w paseczki boczek i lekko podsmażamy, dodajemy pokrojoną cebulę i całość podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Kurki, podgrzybki, borowiki odcedzamy i kroimy w większą kostkę, następnie dorzucamy do boczku z cebulką. Na małym ogniu przesmażamy całość, dolewamy 400 ml wywaru z grzybów i pozostałe 300 ml mleka, całość zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, można posypać świeżym koperkiem lub natką pietruszki.
• 100 g kurek
• 100 g podgrzybków
• 100 g borowików
• 100 g boczku wędzonego (chudego)
• 50 g cebuli (pokrojonej w drobną kostkę)
• 400 ml mleka
• 1 łyżka masła
• 400 ml wywaru grzybowego