piątek 6 grudnia 2024 1,8 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Zupa porowa na serze z lanymi kluseczkami

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta na lane kluseczki:
Do mleka wsypujemy mąkę i wbijamy jajko, następnie widelcem lub mikserem wyrabiamy ciasto na kluseczki. Gdy będzie za gęste, dolewamy mleka, gdy za rzadkie dosypujemy mąki.

Przygotowanie zupy:
Pokrojony w plasterki por, wraz z kawałkiem części zielonej, szklimy na maśle. Zalewamy bulionem z kurczaka, dodajemy pokrojone w słupki warzywa lub mieszankę chińską, serki i gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut. Następnie podwyższamy temperaturę i na wrzącą zupę wylewamy przez lejek, ciasto na kluseczki. Gotujemy 1 min. Do smaku dodajemy pieprz, sól wg indywidualnych upodobań. Podajemy w glinianej
misce, posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Smacznego!


Zupa porowa na serze z lanymi kluseczkami

Na zupę:

• 5 porów

• 3 szt. serka tylżyckiego topionego

• 60 g masła

• 3 l bulionu z kurczaka (można dać 4 kostki bulionowe zamiast bulionu)

• 2 marchewki, plaster selera, 1 pietruszka

Uwaga! Zamiast w/w warzyw, można dać torebkę mieszanki chińskiej (450g)

Na lane kluseczki:

• 100 g mąki

• 1 jajko

• 100 ml mleka

left
right
close