Przygotowanie ciasta na lane kluseczki:
Do mleka wsypujemy mąkę i wbijamy jajko, następnie widelcem lub mikserem wyrabiamy ciasto na kluseczki. Gdy będzie za gęste, dolewamy mleka, gdy za rzadkie dosypujemy mąki.
Przygotowanie zupy:
Pokrojony w plasterki por, wraz z kawałkiem części zielonej, szklimy na maśle. Zalewamy bulionem z kurczaka, dodajemy pokrojone w słupki warzywa lub mieszankę chińską, serki i gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut. Następnie podwyższamy temperaturę i na wrzącą zupę wylewamy przez lejek, ciasto na kluseczki. Gotujemy 1 min. Do smaku dodajemy pieprz, sól wg indywidualnych upodobań. Podajemy w glinianej
misce, posypujemy drobno posiekaną pietruszką. Smacznego!
Na zupę:
• 5 porów
• 3 szt. serka tylżyckiego topionego
• 60 g masła
• 3 l bulionu z kurczaka (można dać 4 kostki bulionowe zamiast bulionu)
• 2 marchewki, plaster selera, 1 pietruszka
Uwaga! Zamiast w/w warzyw, można dać torebkę mieszanki chińskiej (450g)
Na lane kluseczki:
• 100 g mąki
• 1 jajko
• 100 ml mleka