wtorek 3 grudnia 2024 3,8 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Żurek Babci Zosi

Sposób przygotowania:

Kości wieprzowe i kiełbasę włożyć do garnka. Zalać 2 l wody, dodać sól i pieprz. Po ugotowaniu wyjąć kiełbasę i odlać 1/2 szklanki wywaru.

Do reszty dodać zakwaszony żurek oraz przeciśnięty czosnek, gotować jeszcze ok. 10-15 min. Śmietanę zamieszać z 1/2 szklanki odlanego wywaru, całość wlać do zupy i zagotować – dodać koperku, pokrojoną kiełbasę i ołóweczki jajka. Żurek najlepiej smakuje podany z ziemniakami puree, okraszonym boczkiem i cebulką. O unikalności potrawy stanowi zakwas do żurku według rodzinnego tradycyjnego przepisu. Oleska śmietana nadaje zupie nową intrygującą nutkę smaku.



Żurek Babci Zosi

• 1/4 l zakiszonego żurku Babci Zosi

• 300 g kości wieprzowych

• 300 g kiełbasy (śląskiej, białej lub zwyczajnej)

• 3 jajka

• 1/2 szklanki oleskiej śmietany

• 2-3 ząbki czosnku

• 3 gałązki koperku

• 100 g boczku wędzonego

• sól

• pieprz

left
right
close