wtorek 3 grudnia 2024 3,9 °C
KOLOT – Kluczborsko-Oleska Lokalna Organizacja Turystyczna

Kluczborsko-Oleska
Lokalna Organizacja Turystyczna

Przepisy kulinarne

Śląsk Opolski jest terytorium niepowtarzalnym. Jego tradycje są efektem mieszania się wpływów nie tylko polskich, ale także czeskich i niemieckich. W wyniku tego połączenia powstała unikalna kultura z własnym dialektem, strojami ludowymi i kuchnią. Kuchnia na Śląsku Opolskim z racji tego, że przesiąknięta jest wpływami wielu kultur, obfituje w różnorodne produkty i potrawy. Wśród nich odnajdujemy smaki śląskie, czeskie i kresowe, ale też typowo staropolskie.

Takie smaki odnajdziemy na Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej.

Miód i mleko są głównymi składnikami potraw, których można posmakować na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej. Wszak jesteśmy w krainie miodu i mleka.

Danie obiadowe, żurek z kiełbasą i jajkiem, obok pieczone ziemniaki z chlebem

Żurek Babci Zosi

Sposób przygotowania: Kości wieprzowe i kiełbasę włożyć do […]

Więcej
Pieczona gruszka z rozmarynem na talerzu

Wątróbki drobiowe w pieczonym jabłkuz miodowo-winnym sosem

Sposób przygotowania: Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na […]

Więcej
Danie obiadowe, noga z kaczki, kasza, marchew i buraki

Królik w miodzie

Sposób przygotowania: Królika obsypać solą, pieprzem (najlepiej białym) […]

Więcej
Lemoniada ze świeżej mięty i cytryny

Napój z „Krainy miodem płynącej”

Sposób przygotowania: Do dzbanka 1,3 l dodać 2 […]

Więcej
Oleskie ciasteczka z maszynki

Oleskie ciasteczka z maszynki

Sposób przygotowania: Mąkę i cukier puder przesiać na […]

Więcej
Danie obiadowe, placki ziemniaczane z sosem grzybowymi sałatą

Medaliony drobiowe na plackach ziemniaczanych w sosie kurkowym

Sposób przygotowania: Przygotowujemy sos kurkowy. Oczyszczone kurki podsmażamy […]

Więcej
Danie obiadowe, golonka z sałatą i pomidorkami

Golonka Szefowej

Sposób przygotowania: Umyte golonki wkładamy do sporego garnka, […]

Więcej
Płyn propolisowy - z takiej bryły powstaje

Płyn propolisowy – na przewód pokarmowy i schorzenia sercowe

Sposób przygotowania: Zamrożony propolis zetrzeć na tarce. 4 […]

Więcej
W kieliszku likier cytrynowy

Nalewka cytrynowa z miodem

Sposób przygotowania: 1/2 kg cytryn dokładnie umyć gorącą […]

Więcej
Danie obiadowe, smażona ryba w panierce

Karp zapiekany w cebuli i sosie śmietanowym

Sposób przygotowania: Karpia dokładnie czyścimy, kroimy w dzwonki, […]

Więcej
Danie obiadowe, mięsko gulaszowe, pieczone ziemniaki, surówka wiosenna

Przysmak drwala

Sposób przygotowania: Karczek (nie rozbijać) posypać solą i […]

Więcej
Na talerzu pieczona gruszka, pokrojona finezyjnie na plasterki, obsypana orzechami i cynamonem

Gruszka pieczona z prażonym słonecznikiem i migdałami na miodzie

Sposób przygotowania: Umytą i obraną gruszkę kroimy w […]

Więcej
Danie obiadowe, placki po węgiersku, lampka wina, świeca, jesienne dekoracje

Polędwiczki wieprzowe na sosie kurkowym, w towarzystwie placuszków ziemniaczanych

Sposób przygotowania: Do potrawy wykorzystujemy składniki lokalne: ziemniaki […]

Więcej
Deser lodowy udekorowany owocami, miętą i polewą czekoladową

Naturalne lody o smaku śmietankowo-miodowym z migdałami

Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo […]

Więcej
Na czerwonym obrusie leży dużo pierników udekorowanych lukrem

Świąteczne pierniczki Gabrysi

[et_pb_section admin_label=”section”] [et_pb_row admin_label=”row”] [et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”] Sposób […]

Więcej
Danie obiadowe, rolada wołowa, kluski śląskie, surówka z modrej kapusty

Miodowa kaczka

Sposób przygotowania: Kaczkę umyć, oczyścić i osuszyć, następnie […]

Więcej
Danie obiadowe, placek z mięsem, warzywami i serem, posypane szczypiorkiem

Omlet Joanny

Sposób przygotowania: Pomidora pociąć na cienkie plastry, szczypiorek […]

Więcej
Danie obiadowe, naleśnik z serem i owocami, udekorowane bitą śmietaną i polewą czekoladową

Naleśniki z serem

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto ubić, wymieszać […]

Więcej
Danie obiadowe, mięso z sosem śmietanowym, marchewka, wszystko udekorowane zieleniną

Królik w sosie miodowo-musztardowym z puree ziemniaczanym i glazurowaną marchewką

Sposób przygotowania: Królika porcjujemy, myjemy i osuszamy na […]

Więcej
Na świątecznym stole stoi patera z piernikami w lukrze,a także świąteczne kubki

Miodowe pierniczki

Sposób przygotowania: Kakao wymieszać z mąką i proszkiem […]

Więcej
Przyjęcie w starej izbie, stół zastawiony zastawą, na drewnianej desce przystawki w formie kolorowych kanapek

Pasta z wędzoną makrelą lub awokado i twarogiem

Sposób przygotowania: Pasta z makreląMakrelę bardzo dokładnie obrać […]

Więcej
Danie obiadowe, zupa warzywna

Zupa porowa na serze z lanymi kluseczkami

Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta na lane kluseczki:Do mleka […]

Więcej
Danie obiadowe, zupa grzybowa

Zupa grzybiarza

Kurki blanszujemy, odcedzamy i zalewamy 100 ml zimnego […]

Więcej
Danie obiadowe, rolada, kluski śląskie z sosem i modrą kapustą

Zraz z Jelenia faszerowany leśnymi grzybami

Sposób przygotowania: Mięso myjemy i kroimy na ok. […]

Więcej
Na drewnianej desce leżą trzy naleśniki posypane cukrem pudrem

Naleśniki na słodko z masą serowo-miodową i posypką z prażonych migdałów lub suszonej żurawiny

Sposób przygotowania: Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, […]

Więcej
Stół pokryty fioletowym obrusem, w miseczce stoją ciastka owsiane, w dzbanuszku mleko a na stole leży bukiet lawendy oraz garść orzechów włoskich

Płatki z Agrochatki – ciasteczka z płatków owsianych

Sposób przygotowania: Miód, olej i wodę zmiksować, dodać […]

Więcej
Na stole pokrytym białym obrusem stoi sernik w okrągłej formie, a także filiżanka kawy, cukier i ciasto na talerzyku

Tarta twarożkowa

Sposób przygotowania: Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, posiekane […]

Więcej
Na stole pokrytym białym obrusem regionalne danie polskie - pierogi z zasmażanym boczkiem i cebulką

Pierogi z serem białym lub kozim

Sposób przygotowania Przygotować farsz: cebulkę podsmażyć na maśle […]

Więcej

Miód i mleko, to produkty charakterystyczne dla regionu kluczborsko-oleskiego. Powiat kluczborski ma
ogromne pszczelarskie tradycje, stąd pochodzi ksiądz dr Jan Dzierżon, najsławniejszy polski
pszczelarz. Do dziś wielu rolników trudni się pszczelarstwem – często jest to pasja, czasami
działalność zarobkowa. Miód wykorzystują kuchnie całego świata do wyrobu słodyczy, sosów, marynat
lub jako dodatek do mięs. Zasada stosowania miodu w kuchni jest jednak jedna: jasne, słodkie miody
wykorzystuje się jako dodatek do deserów oraz napojów, a ciemniejsze – o wyrazistym smaku – stanowią składnik chlebów, marynat i sosów.