Śląsk Opolski jest terytorium niepowtarzalnym. Jego tradycje są efektem mieszania się wpływów nie tylko polskich, ale także czeskich i niemieckich. W wyniku tego połączenia powstała unikalna kultura z własnym dialektem, strojami ludowymi i kuchnią. Kuchnia na Śląsku Opolskim z racji tego, że przesiąknięta jest wpływami wielu kultur, obfituje w różnorodne produkty i potrawy. Wśród nich odnajdujemy smaki śląskie, czeskie i kresowe, ale też typowo staropolskie.
Takie smaki odnajdziemy na Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej.
Miód i mleko są głównymi składnikami potraw, których można posmakować na szlaku kulinarnym Ziemi Kluczborskiej i Oleskiej. Wszak jesteśmy w krainie miodu i mleka.
Sposób przygotowania: Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszamy na […]
Sposób przygotowania: Przygotowujemy sos kurkowy. Oczyszczone kurki podsmażamy […]
Sposób przygotowania: Zamrożony propolis zetrzeć na tarce. 4 […]
Sposób przygotowania: Karpia dokładnie czyścimy, kroimy w dzwonki, […]
Sposób przygotowania: Umytą i obraną gruszkę kroimy w […]
Sposób przygotowania: Do potrawy wykorzystujemy składniki lokalne: ziemniaki […]
Jajka ubijamy z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo […]
[et_pb_section admin_label=”section”] [et_pb_row admin_label=”row”] [et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”] Sposób […]
Sposób przygotowania: Królika porcjujemy, myjemy i osuszamy na […]
Sposób przygotowania: Pasta z makreląMakrelę bardzo dokładnie obrać […]
Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta na lane kluseczki:Do mleka […]
Sposób przygotowania: Mięso myjemy i kroimy na ok. […]
Sposób przygotowania: Mąkę wsyp do miski, dodaj mleko, […]
Sposób przygotowania: Miód, olej i wodę zmiksować, dodać […]
Sposób przygotowania Przygotować farsz: cebulkę podsmażyć na maśle […]